Travel sommer for hjelpekorpsene i Nordland

For Røde Kors Hjelpekorps i Nordland har det vært full aktivitet i sommer. Frivillige hjelpekorpsere fra hele fylket har vært ute på drøyt 90 oppdrag i perioden 15. mai til 15. august.

Mange aksjoner på fjellet

Røde Kors Hjelpekorps er i beredskap året rundt for å hjelpe personer som trenger assistanse når uhellet er ute. Majoriteten av de 90 oppdragene i sommer er assistanse til personer som har overvurdert egen kapasitet eller undervurdert hvor utfordrende en del turer i norsk fjellterreng. Det har heldigvis vært få situasjoner med savnede personer i sommer.

Travel hjelpekorpssommer i fjellet
Hjelpekorpsene i Nordland har vært på mange redningsaksjoner i sommer. Foto: Røde Kors.

 

Vestvågøy Røde Kors Hjelpekorps er et av korpsene som har hatt flest oppdrag i sommer. Hjelpekorpsleder Alfred Busch syns det er flott at folk kommer seg ut og tar naturen i bruk, men har en generell oppfordring:


-Vi oppfordrer alle som anbefaler og reklamerer for turer til å også opplyse om turens lengde, høyde og hva som kreves av utstyr – og ikke minst til at hver enkelt turgåer må gjøre en vurdering av egen kapasitet.


Distriktsrådsleder for hjelpekorpsene i Nordland, Jan-Ove Edvardsen, forteller at de frivillige hjelpekorpserne er i beredskap døgnet rundt, og står klar til å rykke ut dersom meldingen kommer.


-Trolltunga har vært mye i media i sommer, men i vårt fylke er det også mange populære turer som kan være krevende. Det lunefulle været kan være overraskende for både tilreisende turister og erfarne lokale turgåere. Anbefalingen til både erfarne og ferske fjellturister er å bruke fjellvettreglene også om sommeren, forteller Edvarsen.

Beredskap også i byen


Foruten redningstjeneste har hjelpekorpsene vært viktige bidragsytere i mange arrangementer rundt om i Nordland. Frivillige mannskaper har vært til stede under Rootsfestivalen i Brønnøysund, Trænafestivalen og under Parkenfestivalen i Bodø for å nevne noen arrangementer. Arctic Race og NM i sykkel hadde også sanitet i beredskap fra Røde Kors Hjelpekorps.


-Det er viktig for Røde Kors å stille på slike folkefester; både for å skape trygge rammer for publikum men også som en inntektskilde for å drive det frivillige arbeidet til fjells, på sjøen og i byen 365 dager i året, avslutter Jan-Ove Edvardsen.

Hjelpekorpssommer i byen
Mange av hjelpekorpsene har hatt sanitetsvakt på festivaler og arrangementer. Her da Arctic Race passerte i Bodø i august i år. Foto: Bodø Røde Kors.