Bli kjent med naboen i sommer

Bruk sommeren til å gjøre litt ekstra for en nabo eller bekjent som trenger å bli sett. En liten handling kan bety så utrolig mye!

Sommeren er en deilig tid for de fleste av oss med ferie og sosialt fellesskap, men langt ifra alle har bare positive assosiasjoner til sommerferie. Hver enkelt av oss kan bidra til å gjøre hverdagen litt bedre for en nabo eller bekjent.

Aldri har vi hatt flere vi kan kalle venner, men likevel sier en av fire nordmenn at de plages av ensomhet. Den nye ensomheten er ikke lett å få øye på i landet som år etter år kåres til verdens beste land å bo i. I ethvert nabolag finnes det mennesker som må kjempe alene med sine problemer og som blir syke av ensomhet. Hele 25 % av Norges befolkning sier at de plages av ensomhet. I Nordland tilsvarer det ca. 60 000 mennesker.

 

Bank på hos naboen i sommer


-Hva med å banke på eller ringe på hos en i nabolaget som du tror kan ha glede av litt selskap og foreslå at dere gjør noe sammen en dag? Alle kan bidra, og alle kan gjøre noe positivt for et annet menneske, sier leder for distriktsråd omsorg i Nordland Røde Kors Kim Lindstrøm.

Strandbilde
En tur i fjæra eller på stranda er artig for små og store - selv om badetemperaturen ikke alltid er så høy!

 

Sommeren kan være en utfordrende tid for mange. Med fri fra skole eller jobb mister mange den daglige tilknyttingen til et nettverk – ikke alle har noen å planlegge aktiviteter sammen med i ferien. Noen er ny i nabolaget; flyktninger fra et annet land eller er nyinnflyttet fra en annen kant av landet uten familie i nærheten. For noen familier er svak økonomi en begrensning for muligheten til å reise bort og gjøre noe utenfor hjemplassen.


-Vi oppfordrer alle voksne til å ta ansvar, og til å være raus og inkluderende. Inviter med naboen eller barnas venner med på tur eller opplevelser i nærmiljøet. En gåtur i skogen med saft og kaffetermos, en is i sola på verandaen sammen med naboen, eller en oppdagelsestur i fjæra er alle enkle aktiviteter, oppfordrer Lindstrøm.

Skogsbilde
I skogen kan en finne ly for regn og vind - kanskje en gapahuk?, fine fiskevann eller høre på fuglekvitter.

 

Ensomhet er en av vår tids største utfordringer


Ensomhet rammer mennesker i alle faser av livet, men forskning viser at unge og gamle er særlig utsatt. I alle aldersgrupper oppgir mange at de ikke har noen nære relasjoner i livet. Mens alt tilsynelatende er vakkert på samfunnets overflate, er fattigdommen stor rundt om i landet; ikke nødvendigvis fattigdom på penger, men mangel på nære relasjoner og medmenneskelige bånd.

Røde Kors håper at vi alle kan bli flinkere til å se hverandre i vår hektiske hverdag. Vi kan alle jobbe med å ha et mer våkent blikk mot menneskene rundt oss – og være inkluderende i måten å forholde oss til hverandre på. Ta kontakt med naboen din, og gå inn for å bli bedre kjent med de som bor i ditt nærmiljø.

- Det er så lite som skal til, men små handlinger kan bety så mye for den enkelte avslutter distriktsrådsleder Kim Lindstrøm.