Sven Mollekleiv snakket om "En verden på flukt" på åpent møte i Bodø. Vis bildetekst
Foto: Trond Walter Svendsen.

Sven Mollekleiv: En verden på flukt

Med utgangspunkt i humanitet, og rett til å hjelpe - er Røde Kors tilstede for mennesker som trenger oss, sa Sven Mollekleiv på åpent møte i Bodø 31. mars.

Nordland Røde Kors inviterte til åpent møte 31. mars, med "En verden på flukt" som tema. Sven Mollekleiv fortalte om Røde Kors' plass i verden i dag.

Sven Mollekleiv i Bodø - portrettbilde
Sven Mollekleiv holdt tilhørerne på det åpne møtet engasjert og interessert. Foto: Trond Walter Svendsen/Sandnessjøen Røde Kors.

En historie om to verdner

- Verdensbildet i dag skisserer to ulike historier: En verden i rivende utvikling der ekstrem fattigdom er halvert, barnedødligheten reduseres og flere barn, spesielt jenter, får tilgang til utdanning, fortalte Sven Mollekleiv i det åpne møtet. 

- Inntil 5-6 år siden gikk tallet på antall drepte i krig og konflikt ned - men så startet krigen i Syria. Den andre siden av historien skisserer en verden på flukt.

65 millioner mennesker er på flukt i verden i dag. Flere kriger enn tidligere involverer ikke-statlige aktører. 20 millioner mennesker i Øst-Afrika trues av sult, ekstrem tørke og mangel på rent vann. Det er her Røde Kors trengs - og vi er tilstede med frivillige i nesten alle verdens land.

Frivillig innsats utgjør en forskjell

- Ca. 80 % av FN-systemets nødhjelp i Syria kanaliseres via frivillige, fordi de ikke får tilgang til de mest rammede områdene selv. Røde Kors/Røde Halvmåne-bevegelsens styrke er nettopp å ha frivillige som kjenner de lokale forholdene - enten det er i Syria, i Sør-Sudan, der det nå slippes mat fra fly fordi en ikke får tilgang på andre måter, eller andre steder der det er behov for humanitær hjelp.

Frivillige krysser frontlinjen hver eneste dag med den røde halvmånen eller det røde korset som eneste beskyttelse. Men Røde Kors-frivillige bidrar også til å bygge motstandsdyktige lokalsamfunn, slik at en kan være forberedt når det uforutsette skulle skje.

Gi barna trygghet i en uvant hverdag

Sven Mollekleiv har vært mye på reise gjennom sitt verv i Røde Kors, blant annet har han vært i Syria hvert år siden krigen startet. Han kom hjem fra Øst-Afrika for noen uker siden.

- Noe av det som gjør mest inntrykk er å se hvor vondt frykt gjør mennesker. Det å ikke vite hvor granaten treffer, eller om barna overlever. Det å måtte legge på flukt fordi det ikke finnes andre utveier, fortalte Mollekleiv.

Røde Kors legger tilrette for lek i flyktningleirer, ikke bare for utdeling av mat, vann og medisiner.

- Lek er viktig for at barna som opplever krig og konflikt skal ha tro på morgendagen. Fotball, tegning, eller å få gå på skole er viktig og grunnleggende, fortalte Mollekleiv.

Han har selv spilt fotball med mange barn han har møtt i leirer, og opplever at ballen inviterer til lek uansett alder eller bakgrunn.

- Det er to ting vi aldri kan ta ifra mennesker, og det er verdighet og håp.

Inkludering og raushet

- Bak hvert av de 65 milloner menneskene som er på flukt i dag ligger en livshistorie og menneskeverd. Mange av oss har hatt gleden av å bli kjent med flere av menneskene bak statistikken - gjennom norsktrening i Røde Kors, på fotballtrening, eller i nabolaget. Vi har alle et ansvar for å være raus, ta godt imot og inkludere mennesker som bærer på en historie.

Ingen kan hjelpe alle, men alle kan hjelpe noen.

 

Takk til alle som kom på åpent møte, og til alle som stilte gode spørsmål til Sven Mollekleiv etter at foredraget var over.