Hagefest

Sommerfest i Utskarpen med Rana Røde Kors

En sjelden gang kommer det et forslag i fra løse luften som nesten er for godt til å være sant. Når dette lyder “Skal vi arrangere en sommerfest i hagen min?”, ja, da er det umulig å si nei!

En idé blir til 

Forslaget kom fra en godt kjent ildsjel i Rana kommune, Trond Danielsen. Trond er aktiv på mange fronter og en som ofte tar i et tak for fellesskapet. Han tok kontakt med Rana Røde Kors tidlig i mars og tilbød rett og slett hagen sin som lokasjon og seg selv som vert for en sommerfest for flyktninger. Når vi spør ham om hvorfor det var Rana Røde Kors som fikk dette generøse tilbudet oppgir han følgende: Jeg er et kreativt menneske. Men ikke alltid like flink til å organisere. Er nok det som på godt helgelandsk kaller for en rotkuk. Så jeg skjønte tidlig at dette ikke var noe jeg ville få til alene. Og da var det naturlig å kontakte en ideell organisasjon som jeg vet jobber for et bedre og tryggere samfunn. Med andre ord - Røde Kors. Og Elisabeth Pedersen, frivillighetskoordinator i Rana Røde Kors, skjønte heldigvis mine intensjoner og tente på ideen.  

Trond Danielsen inspiserer fasilitetene før gjestene kommer

Festen ble suksess! 

Den store sommerfesten ble avholdt 4 juli, i fantastiske omgivelser og med et sommervær som virkelig slo til. Over 100 deltakere hadde meldte seg på, hovedmengden av disse kom fra asylmottaket på Nesna. Det ble en skikkelig internasjonal fest, med deltakere fra blant annet Etiopia, Eritrea, Syria, Russland, Ukraina, Colombia og Afghanistan. Dette gjenspeilet også det rikholdige utvalget på buffeen, som var en skikkelig kurvfest med fantastiske retter og smaker. Gjestene fikk god traktering av frivillige fra Røde Kors, familien til Danielsen og nabolaget på Utskarpen som kom med hjemmelagede kaker 

Internasjonal matInternasjonal mat

Ingen kan gjøre alt, men alle kan gjøre litt 

Hvilken motivasjon ligger bak å ta initiativ til et arrangement av denne sorten? Selv svarer Danielsen at dreier seg nok mye om ønske om å gjøre noe positivt. Jeg er pappa til tre, og to av ungene er funksjonshemmet. Nå er de voksne og har ikke like mye behov for min omsorg. Derfor har jeg et depot av omsorg uten mottagere. Da er det greit å bruke dette på noen som behøver den. En annen årsak er krigen i Ukraina. Jeg er sikker på at mange mennesker som deltar i denne, vil slite med opplevelsene i lang tid. Uansett utfall av krigen. Da tror jeg det hovedsakelig blir ansvaret til de som ikke deltar, å bygge opp landet igjen etterpå. Og da tror jeg det er viktig at de har med seg en medmenneskelig ballast å tære på. At noen der ute bryr seg. Flyktningene er ikke her bare for å berge livet. De er også her for å være en nasjonal ressurs den dagen freden kommer.  

Gitarspilling og hyggeFotballen ble også tatt i brukHagehygge

Hva enkeltmennesker kan bidra med, er i alle fall ikke vanskelig å svare på. Et smil, et vennlig ord eller en liten tjeneste er alt som skal til. Man går ikke forbi et menneske som sitter og gråter. Man stopper opp og spør om man kan hjelpe. Men ofte er det slik, at mennesker med de dypeste sårene har sluttet å gråte. Og ingen vet hvem de er. Det er en dyp menneskelig egenskap å hjelpe noen som er i nød. Noe som strekker seg langt ut over pliktfølelse og religiøse eller politiske påbud. Det dreier seg om at selv om mye er forskjellig, så er alltid hjertene identiske. Ingen kan gjøre alt, alle kan gjøre litt. 

Tusen takk til Trond Danielsen for gode tanker, som i denne sammenheng ble til et fantastisk sommerminne for 100 deltakere, og til Rana Røde Kors for organisering og bistand.  

Sitter du med en idè i magen? Noe du vil gjøre for andre? Ta kontakt med din lokale Røde Kors forening eller meld deg som frivillig her: