To hjelpekorpsere hjelper en mann som spiller full Vis bildetekst
Hjelpekorpserne Marit Viola Strandbakke Ringstad og Johanna Hilde Disserud fra Østre Toten Røde Kors Hjelpekorps hjelper en mann i parken som har drukket for mye alkohol. Markør er Jan-Ludvig Myklebust fra Lunner Røde Kors Hjelpekorps.

Varierte oppgaver på distriktsmesterskap

Seks hjelpekorpslag møtte opp klare til dyst da Oppland Røde Kors Hjelpekorps inviterte til en helg med øvelser, konkurranser og utveksling av livsviktig kunnskap.

Distriktsmesterskapet ble arrangert på Gjøvik. Fredag kveld klokka ni gikk lagene ut i felten på nattorientering på Øverby i Gjøvik. Der ventet 13 poster. Ved totiden natt til lørdag var de inne igjen. Da gjaldt det å få noen timer søvn før andre del av konkurransen startet lørdag morgen.

Hjekpekorps i gang med å øve på å redde mennesker ved en elv.
Ivrige hjelpekorpsere fra Gjøvik Røde Kors Hjelpekorps øver på hva de skal gjøre om de kommer til en bilulykke.

Ringløype i Gjøvik sentrum

I Gjøvik sentrum var det satt opp sju poster med forskjellige utfordringer. På postene møtte hjelpekorpserne blant annet føling hos en diabetespasient, fiskekrok i armen på tenåring, besvimelse i parken, bilulykke med påkjørsel, to som var overstadig beruset og barn i sykkelulykke.

Tidlig krøkes

Jenter deltar på distriktsmesterskap i hjelpekorps
Jentene som deltar fra Røde Kors Friluftsliv og Førstehjelp fra Lesja får tips av dommerne underveis. Deltagerne fra Lesja var Åshild Ekren, Almeida Pranckevičiūtė, Ingeborg Ekren, Kristin Evensen Torsgård og Milla Myrer Tråsdahl.

Flere steder i Oppland er det hjelpekorpsaktivitet for de som er for unge til å være godkjente hjelpekorpsere. Barn og unge mellom 12 og 17 år kan delta på RØFF som står for Røde Kors Friluftsliv og Førstehjelp. På dette distriktsmesterskapet var det fem tøffe jenter fra Lesja, som hadde tatt turen til Gjøvik. De hadde med seg to mødre på turen.

- Det er spennende å få være med og vi lærer veldig mye. Vi har blant annet vært på en post der en person hadde blitt knivstukket, og en post hvor en mann hadde kjørt på en dame. Det er skikkelig gøy, sier Kristin Evensen. Almeida Pranckevičiūtė  og Ingeborg Ekren er enig. Helgen har vært strålende. De gjorde nok også en solid innsats og fikk derfor stående applaus av alle dommerne da konkurransene var ferdig.

Hardt arbeid, men imponerende innsats

Aina Nicolaysen som er leder for distriktsrådet for hjelpekorpsene i Oppland Røde Kors, forteller at det ligger mye arbeid bak. – Vi fikk til arrangementet og det er vi veldig fornøyde med. Distriktsmesterskapet er viktig fordi det inneholder både førstehjelp og søk og redning, sier Nicolaysen. Med litt mannefall på oppløpssiden til arrangementet kan ikke Nicolaysen få fullrost funksjonærene som deltok. – De kaster seg rundt og tar på seg flere oppgaver enn de egentlig hadde fått. Jeg er mektig imponer, avslutter Aina Niolaysen.

Storeslem på hjemmebane

Det var Gjøvik Røde Kors Hjelpekorps som vant. Laget fra Gjøvik besto av Hanna Onsrud, Morten Eide, Idunn Baardsen og Grunde Strandvik Hansen.  Hansen, som var en av fire på vinnerlaget forteller at det er ekstra godt å vinne distriktsmesterskapet på hjemmebane. - Det å vinne et distriktsmesterskap er kjempegøy, spesielt når det er på hjemmebane! Det er flere år siden det ble arrangert et distriktsmesterskap i Oppland, og de siste årene har det vært loddtrekning på hvem som får reise til NM i Hjelpekorps. Med dette som bakteppe var det moro å endelig få delta på et distriktsmesterskap igjen. Med fem konkurrende lag, samt et kjempesporty RØFF-lag, var dette en helg med nye og gamle bekjentskaper, og morsomme og lærerike oppgaver. Selv om det er en konkurranse, er det en læringsarena, og det er ingen tvil om at pasienter og savnede vi bistår vinner på dette.

Bilde av fire mennesker som poserer for kamera
Hjelpekorpslaget fra Gjøvik som vant mesterskapet. Fra venstre: Hanna Onsrud, Morten Eide, Idunn Baardsen og Grunde Strandvik Hansen i front. Foto: Oppland Røde Kors.

- At vi drar i land seieren, med så sterke konkurrenter, er skikkelig kult, og vi ser ydmykt og stolt frem til å representere Oppland Røde Kors Hjelpekorps på NM i slutten av august, avslutter Grunde Strandvik Hansen.