Tre hjelpekorpsere i uniform på fjellet.

Øvelse i Sikkilsdalen

Den første helgen i februar møttes representanter fra Røde Kors, Norske Redningshunder, Radio Ræle Liga, Norsk Folkehjelp, Sivilforsvaret, Norsk Grotteforbund og Politi til øvelse.

ØVELSE ØVELSE ØVELSE

Fredag 02.02.24, kl 15.30, det kimer i telefoner for frivillige redningsmannskap: «ØVELSE ØVELSE ØVELSE Leteaksjon Sikkilsdalen 02.02.24, to barn i alder 10-15 år er savnet fra turfølge. De er på ski og godt kledd for fjellet. Savnet siden kl 13.00 i nærheten av Prinsehytta»

Krevende forhold

Værmeldingen viser snø, kraftig vind og krevende forhold, og rundt 50 øvelsesdeltakere fra hele Innlandet parkerer sine biler, laster av utstyr og snøscootere og kjører de 12 km inn til Sikkildalsseter utover kvelden for en helg med øvelse og faglig påfyll.

Frivillige fra Røde Kors og mange snøscootere i snøvær på fjellet
Øvelse gjør mester og disse folka øver for å være beredt på å hjelpe andre.

God deltagelse fra mange 

Det er deltakere fra Røde Kors, Norske Redningshunder, Radio Ræle Liga, Norsk Folkehjelp, Sivilforsvaret, Norsk Grotteforbund og Politi. Formålet er å trene og øve sammen i vinterfjellet for de frivillige i FORF-familien og bli enda bedre rustet til å jobbe sammen i reelle situasjoner.

«Leteaksjonen» går utover fredagskveld og til lørdag formiddag, med vanskelige kjøreforhold for scooterpatruljene ute i felt. «Dette er jo perfekte øvingsforhold» uttaler en deltaker, «for det er sjeldnere at folk går seg bort når været og føret er strålende.»

To tøffe markører

To barn som er markører i øvelse
Disse to tøffingene deltok i øvelsen og var markører som skulle bli funnet.

Litt utpå lørdag blir jentene som har blitt «borte» funnet kalde, men i god behold, og etter en velfortjent pause går deltakerne over i ny øvelse.  Ringløype med ulike fagposter for faglig påfyll står på agendaen, men vinden tar seg opp og sikten reduseres ytterligere mens deltakerne er ute. De lærer dermed mer om snøskred, hvordan redningshunder arbeider i skred, hypotermi og andre faglige poster.

Faglig påfyll

Søndagen er været bedre og det er mulig å se hvor vakkert det faktisk er i Sikkilsdalen, men før helgen avsluttes og deltakerne kan returnere får vi et meget godt innblikk fra representant fra Norsk Folkehjelp i Troms angående redningsarbeid i snøskred og om hvilken fagkompetanse redningsaksjoner i grotter under jorden krever fra Norsk Grotteforbund. Helgen avsluttes med oversikt over Sivilforsvarets ressurser og rolle i samvirket og en liten diskusjon om frivillighetens rolle i det øvre krisespekteret og hvordan vi kan forberede oss på situasjoner med atomberedskap og langvarig bortfall av strøm.

I strålende vær avsluttes øvelseshelgen og det er en stor gjeng med slitne, men fornøyde deltakere som vender hjem og er som alltid klare til å bidra når reelle aksjoner oppstår.