2024_ungdom_vinter_lesja_røff1

Røffe ungdommer på RØFF-leir

I begynnelsen av april møttes åtte spente ungdommer med et mål for det neste døgnet; å klare seg alene i fjellet. Seks jenter og to gutter satte innover fjellheimen.

Været var så som så, med vind og regn på varselet i Lesjafjellet. De åtte ungdommene er mellom 14 og 16 år og har interessen for friluftsliv og søk- og redning til felles.

RØFF står for Røde Kors Friluftsliv og Førstehjelp og er et tilbud til ungdom mellom 13 og 18 år. 

Ungdommer på ski utover skogen på vinteren,
Ungdommene skulle ut i skogen, finne et passende sted for lavvo og klare seg selv et døgn.

Mange prøvelser

Målet var at de skulle klare seg selv et døgn i fjellet, med alt det innebærer. Det første de måtte klare var å finne en plass å sette opp lavvoen. Deretter skulle de lage bål, sørge for å få i seg mat og holde seg varme og tørre gjennom natten. Dette var første gangen denne gruppa med ungdommer var helt på egenhånd i fjellet, og uten dekning på mobiltelefonen. Tidligere har de deltatt på camper sammen med voksne.

To ungdommer ved et bål ute i skogen på vinteren.
Ungdommene fikk utfordret seg selv, og besto alle prøvelsene med glans.

Satt nattevakt

Leder for RØFF i Lesja og Dovre, Anne E. Torsgård, forteller at hun satt nattevakt på Røde Kors-hytta og ettersom været var litt dårlig, trodde hun at noen kanskje ville søke inn i hytta, men ingen kom. – Jeg satt klar, men de første ungdommene kom klokken 10 dagen etter.

Populært

RØFF-gruppa startet opp for tre år siden. Da var det seks ungdommer. Nå har tallet økt til 14. Det er også lite som tyder på at de kommer til å forsvinne fra aktiviteten. Etter overnattingen ute, var tilbakemeldingen klar. Dette vil de åtte som deltok, gjøre igjen. Da skal ungdommene enda lenger inn i fjellheim og få utfordret seg ytterligere.

Stolt leder

Anne E. Torsgård er imponert over ungdommene. – Jeg er stolt av dem, det engasjementet de har og alt vi får til sammen. Vi har øvd på både hjerte- og lungeredning, hypotermi, vannredning i basseng, overlevelse i natur, leteoppdrag og mye mer. Nå håper vi at de vil gå over til hjelpekorpset når de blir myndige. Dette er solide folk å ha med i hjelpekorpset, avslutter Torsgård.