Sanitetsvakter under cupfinale

En uke med hjelpekorpset i Oslo

Hva gjør et “storbyhjelpekorps” egentlig? Et innblikk i hverdagen i Oslo Røde Kors Hjelpekorps.

Røde Kors Hjelpekorps er en stor del av Røde Kors-aktiviteten i Norge. Og de er ofte med i nyhetene når det dreier seg om dramatiske redningsaksjoner i fjellet. Men hvordan er det egentlig å være medlem i et hjelpekorps midt i Norges største by, uten høye fjell og vill natur på alle kanter?

Det kan en av Oslokorpsets frivillige, Joscha Sommerkorn fortelle deg:

En variert hverdag

Aktiviteten i Oslo Røde Kors Hjelpekorps er veldig variert. Vi er til stede på mange idrettsarrangementer og konserter i Oslo, og vi stiller opp på søk etter savnede personer i byen vår. Siden vi er omtrent 250 aktive medlemmer er det alltid noe som skjer i korpset. Vi øver på førstehjelp, søk og redning, drar på turer og har sosiale kvelder. I tillegg til det har vi organisatoriske og administrative oppgaver.

Øvelse gjør mester

“Hjelpekorpsuken” min begynner på en tirsdag. Annenhver tirsdag er det «TT», altså tirsdagstreff, i korpset. Her blir det repetisjon og faglig påfyll om ulike temaer. Det kan være alt fra sårbehandling eller stabilisering av nakke- og ryggskader til samband og GPS. Denne tirsdagen er det Ullevål Stadion som er tema. Og de som har tid til å bli med møter opp der. Til den samme faste tiden, klokka 18:00. Siden vi ofte har sanitetsvakt her er det bra å være godt kjent på stedet.

091108_cupfinalen_sanitetsvakt_0344
Oslo Røde Kors sitt Hjelpekorps er å finne på de fleste arrangementer på både Ullevål Stadion og i Oslo Spektrum. Her passer de på at folk har det bra på alt fra landskamp til rockekonserter.

En sanitetsvakt betyr at vi har førstehjelpspersonell til stede på større arrangementer. Vi har ofte vakter under fotballkamper på Ullevål Stadion. Da skal vi hjelpe både utøvere og publikum, og må derfor øve på å finne frem i denne store bygningen. I tillegg trener vi på å bære pasienter av fotballbanen, og går gjennom rutiner for store vakter med mange tilskuere.

Alarmen går

Onsdag natt klokka 00:27 skjer det. Jeg skal til å legge meg, men telefonen ringer. Den forhåndsinnstilte lyden gjør meg ikke i tvil om hvilket nummer som ringer. Det er alarmnummeret! «Politiet har bedt om bistand i søk etter en dement mann som er savnet i Kjelsås-området» lyder meldingen jeg får når jeg tar telefonen. Jeg spretter opp, tar på meg turklær, finner frem utstyret jeg trenger og pakker det kjapt i sekken. Mens jeg koker vann til termosen min ringer jeg etter en taxi.

Før jeg drar hilser den savnedes tydelig lettede sønn på meg og takker for vår innsats.

Josha Spmmerkorn, frivillig i Hjelpekorpset

Fremme ved oppmøtestedet er det allerede flere hjelpekorpsere på plass. Det er også innsatslederen til politiet og andre frivillige fra Norsk Folkehjelp og Norske Redningshunder. Jeg og to andre blir sendt ut til det første området som skal søkes av. Vi slår hodelyktene på, og begynner å søke. Omtrent tre kvarter etterpå kommer det en melding på sambandet. Politihelikopteret har funnet personen.

Mannskap fra Norsk Folkehjelp og Røde Kors blir sendt ut for å sjekke tilstanden til den eldre mannen, og bære han ham ut til den ventende ambulansen. Det har vært positivt funn, et begrep vi bruker når vi har funnet personer i live. Vi begynner å pakke. Før jeg drar hilser den savnedes tydelig lettede sønn på meg og takker for vår innsats. En veldig hyggelig opplevelse! Klokka 3 har jeg endelig kommet meg hjem og legger meg tilfreds etter en vellykket og spennende leteaksjonen.

Bilde 49
Selv om Oslo ikke har høye fjell og store vidder, hender det at hjelpekorpset må ut og lete etter folk. Derfor øver de ofte på å organisere gode leteaksjoner både i skogen og i bebygde strøk.

Ting på stell

På torsdag er det «GT», eller garasjetorsdag. Dette er en slagsdugnadskveld vi har annenhver uke for å holde garasjen, bilene og utstyret vårt i god stand. I dag er vi en gjeng på 10 stykker, og vi begynner som vanlig med prat og en kopp kaffe. I dag jobber jeg videre med tørkerommet vi bygger i garasjen vår. Sist malte vi veggene, i dag monterer vi tørkestativer. Etter noen timer med mekking sier vi oss fornøyd for denne gangen, og beundrer alt vi har fikset og fått til i dag.

På plass på Karpe Diem-konsert

Lørdag er neste dagen jeg har satt av tid til hjelpekorpset i kalenderen min. I dag er det sanitetsvakt på Oslo Spektrum. Det er Karpe Diem som skal spille, og i korpsets jungeltelegraf og i avisene meldes det om et utsolgt Oslo Spektrum og en bra konsert. I kveld skal være på ”scenelaget”. Det er en gruppe hjelpekorpsere som skal stå ved scenekanten og frakte pasienter til skadestua, et stort adskilt rom med mindre støy der pasienter behandles. Pasienter kommer som oftest uten forvarsel, og vi må derfor reagere kjapt og alltid være klare. Vakten viser seg å være rolig, og etter konserten samles vi for en avslutning. Til sammen behandlet vi 7 pasienter, hvorav de fleste bare trengte litt ro og vann.

1
Joscha Sommerkorn har vært frivillig i Hjelpekorpset siden 2015 og mener det er den beste hobbyen man kan ha.

En hobby med mening

En travel uke er allerede over, og bare denne uken har jeg brukt 16 timer på aktiviteter i hjelpekorpset. Mange jeg møter forstår ikke hvorfor jeg bruker så mye tid som jeg gjør. Svaret er enkelt: Fordi det er gøy, givende, og fordi jeg får lov å være sammen med mange fantastiske mennesker. Det er rett og slett en av de beste fritidsaktivitetene jeg vet om!

Skrevet av: Joscha Sommerkorn, frivillig i Oslo Røde Kors Hjelpekorps.