
Informasjonsarbeid i Oslo Røde Kors
I tillegg til humanitære aktiviteter kan du engasjere deg i informasjonsarbeid for Oslo Røde Kors.
Våre aktiviteter:
Arbeidet med rekruttering av nye frivillige er en viktig del av Oslo Røde Kors sitt arbeid. Derfor har vi en egen gruppe frivillige som jobber med nettopp det. Informasjonsgruppa står for gjennomføring av innføringskursene som alle nye frivillige i Oslo Røde Kors må ta.
I aktiviteten møter du mange engasjerte mennesker, og du får god innsikt i organisasjonen.
Kontakt oss: frivillig.oslo@redcross.no
Frivillig i Informasjonsgruppen
Vi er avhengige av at målgruppene våre vet at vi finnes og hva vi kan tilby. Og for å få til det trenger vi dyktige kommunikasjonsfolk som kan hjelpe til med å lage innhold til våre kanaler og til Røde Kors-avisa.
Hva gjør en frivillig i kommunikasjonsgruppa?
Som frivillig tar du bilder eller skriver nyhetssaker til Røde Kors-avisa, en gratis avis som utkommer to ganger i året og distribueres til ulike bydeler i Oslo. Du kan også være med å produsere saker til nett og sosiale medier.
Hva kreves for å bli frivillig?
- Tid: 3–6 timer i måneden. (Møte annenhver uke pluss tid til å produsere)
- Journalist-, design- eller fotograferfaring
Kontakt oss:
På Oslo Røde Kors Infosenter gir frivillige informasjon om Røde Kors-aktiviteter og andre tilbud i Oslo.
Adresse:
Christian Krohgs gate 2
Åpningstider:
Mandag-fredag kl. 11:30-14:00
Kontakt oss:
Telefon: 22 05 44 03
Epost: kontakt.oslo@redcross.no
IHR-gruppa sprer kunnskap om den internasjonale jussen som er selve opprinnelsen til Røde Kors som humanitær organisasjon: Regler i krig og konflikt.
Formålet med internasjonal rett (IHR) er å begrense skader og lidelse i krig og konflikt. Hele 90 prosent av ofrene i dagens konflikter er sivile. Som frivillig er du med på å skape engasjement for viktigheten av å beskytte menneskeverdet når det er på sitt mest sårbare.
Kontakt oss:
Epost: frivillig.oslo@redcross.no
Frivillig i IHR-gruppen
Hva gjør jeg som frivillig?
Som frivillig i IHR-gruppa formidler du IHR gjennom kurs, seminarer og foredrag. Du kan være frivillig i fire undergrupper:
Formidlingsgruppa arrangerer foredrag og kurs for politiske ungdomsorganisasjoner, skoleklasser og konfirmantgrupper. De holder også kurs for frivillige i IHR-gruppa.
Eventgruppa arrangerer seminarer og debatter på Universitetet, Litteraturhuset og andre møteplasser.
Internasjonal gruppe holder kurs og foredrag for et engelskspråklig publikum.
Hvor mye tid kan jeg forvente å bruke?
IHR-gruppa møtes hver tirsdag, i tillegg til kurs, seminarer og foredrag. Da dette er en svært aktiv gruppe er det viktig at du har mulighet til å yte en innsats utover de ukentlige gruppemøtene.
Krav til frivillige:
- Tid: 8 timer i måneden (informasjonsmøte og gruppetreff)
- Alder: Over 20 år
- Helst erfaring med å holde presentasjoner
- Gjennomført grunnkurset Innføring i Røde Kors, og opplæring i Internasjonal humanitær rett
Å vitne i en rettssak kan ofte føles ubehagelig eller skremmende. En vitnestøtte er en nøytral person som kan gi støtte og veiledning til personer som skal vitne, slik at de kan føle seg trygge i møte med rettsapparatet.
I Oslo tilbys vitnestøtte i Oslo tingrett og Borgarting lagmannsrett.
Her kan du lese mer om vitnestøtte.
Kontakt oss:
Merethe Skaug Sørensen
Telefon: 907 99 095
E-post: meretheskaug.sorensen@redcross.no
For praktisk informasjon om vitner og andres rolle i en rettsak, gå inn på Domstol.no
Alle frivillige i Røde Kors skal få den opplæringen de trenger for å føle seg trygge i sin rolle som frivillig. Gode kurs er viktig for at frivillige har den kompetanser de trenger, og for at deltagere vet hva de kan forvente av en frivillig i Røde Kors aktiviteter..
Kursholdergruppen har ansvar for det generelle kurstilbudet som tilbys alle våre frivillige. Dette inkluderer kurs i omsorg på Røde Kors-måten, psykososial førstehjelp, ledelse, presentasjonsteknikk og ikkevoldelig kommunikasjon.
Frivillig i kursholdergruppen
Hva gjør en frivillig?
Du holder kurs for andre frivillige, og deltar i gruppens fellessamlinger en gang i måneden. På disse møtene gjennomgår vi relevante tema for kursene og er sosiale.
Hva kreves for å bli frivillig:
Du må like å snakke til forsamlinger! For mange frivillige er kursene det første møtet med organisasjonen, så det er en fordel å være trygg og troverdig representant for Røde Kors. Vi ser spesielt etter frivillige som kjenner til andre deler av organisasjonen fra før.
Tidsbruk:
Vi ønsker at alle kursholdere skal holde 2 i halvåret, og de alle fleste kurs går på kveldstid eller i helg. I tillegg ønsker vi at du deltar på et felles møte for alle kursholdere.
Her finner du en liste over tilgjengelige kurs for frivillige.
Siden 2005 har Oslo Røde Kors samarbeidet med to distrikter i Russisk Røde Kors; Pskov og St. Petersburg. Hensikten er å styrke hverandre gjennom distriktsamarbeid.
Vi er opptatt av gjensidig nytte, slik at det blir et samarbeid hvor begge parter kan lære av hverandre. Dette innebærer at vi jobber med både på organisasjonsutvikling og aktiviteter.
Fagområder
Internasjonal humanitær rett, HIV/AIDS-forebygging, barnefaglig arbeid og organisasjonsutvikling er de fagområdene vi samarbeider med Russisk Røde Kors om. Mye av dette foregår rent praktisk gjennom utvekslingsbesøk, deling av metodikk og erfaringer samt felles "arbeidsverksteder".
Frivillighet
Frivillige i distriktsamarbeidet har ulik kompetanse. De rekrutteres fra andre aktiviteter i Oslo Røde Kors, da vi trenger frivillige med Røde Kors-erfaring. Per høsten 2015 er det 10 faste frivillige med lang fartstid i dette prosjektet.
Kontakt oss:
Celine Blom, rådgiver, koordinator for distriktsamarbeid
E-post: celine.blom@redcross.no