Eldre dame på tur med frivillig yngre dame Vis bildetekst
Magnhild (87) og Celina (34) har kjent hverandre i snart to år.

- Det handler om å være medmenneske

Menneskelig kontakt var avgjørende for Magnhild da hun ble syk under nedstengingen. Hjelpen var besøksvennen Celina fra Oslo Røde Kors.

Tekst/foto: Delniya Hasannia  

Da Oslos sykehjem stengte for besøk under pandemien, opplevde mange eldre å bli isolerte og ensomme. En som virkelig fikk kjenne på dette var Magnhild (87). Hun ble liggende syk og til slutt vurderte lege, avdelingsleder og institusjonssjef på Bjølsen sykehjem at kontakt med andre mennesker var avgjørende for Magnhilds helse. 

Et annet sted i Oslo leser Celina (34) en sak i en nettavis om en eldre mann på sykehjem som ikke kom seg ut på tur på grunn av lav bemanning og for lite ressurser. Og hun får lyst til å bidra. 

- Jeg meldte meg som besøksvenn. Jeg tok kurs gjennom Røde Kors, blant annet kurs i psykososial førstehjelp, forteller Celina som har vært besøksvenn i snart to år nå.

- Jeg er veldig glad for det at du kommer til meg, det er veldig koselig, jeg håper du også trives, sier Magnhild med et smil. 

Gode samtaler 

Oslo Røde Kors har jobbet gjennom hele pandemien for at ensomme eldre skal få et tilbud gjennom besøkstjenesten. Et av tiltakene var å gi de eldre KOMP, en enkel skjerm som de eldre fikk disponere. Der kunne de motta bilder, filmer og snakke med familie og venner. Magnhild er blant de som fikk dette. Men det var ikke nok. 

Magnhild har familie som hun snakker med jevnlig, men hun påpeker at det er godt for henne å snakke med noen som ikke er familie. 
- Vi har hatt dype samtaler, samtaler om hverdagen, vanskelige tider og samtaler om livet, forteller Celina. 

Tok kurs i psykososial førstehjelp

Relasjon til andre mennesker påvirker oss både følelsesmessig og fysisk. Oslo Røde Kors tilbyr kurs i psykososial førstehjelp til sine frivillige. Slik kan de bli trygge i rollen som hjelpere. 

- Psykososial førstehjelp er undervurdert og man snakker veldig lite om det. Når man tenker på førstehjelp, tenker man jo først og fremst på det fysiske. Men her fokuserer man på det psykiske, forklarer Celina, som er veldig glad for at hun tok kurset. 

- Det er noe man får nytte av uavhengig av om man er besøksvenn eller ikke. Det handler om å være medmenneske, avslutter hun.