Oslo Røde Kors: Vet du ikke om isen holder, bør du holde deg unna

Tenker du deg ut på skøyter i oslomarka? Oslo Røde Kors kommer med en klar oppfordring: - Skaff deg god kunnskap om lokale forhold og vurderinger av isen før du drar på tur.

Is på flere vann i østlandsområdet er omtrent tre uker tidligere enn i fjor, til stor glede for skøyte-, isfiske- og turentusiaster. Nå ber Oslo Røde Kors alle som planlegger å bevege seg ut på islagte vann om å sjekke tykkelse på isen, og å ha med seg enkelt sikkerhetsutstyr.  

- Sjekk isvarselet før du drar. Ta med deg enkle hjelpemidler som kasteline dersom du skal ferdes på isen og følg føre-var-prinsippet. Vet du ikke om isen holder, bør du holde deg unna. Selv om man ser andre på isen, betyr ikke dette at den er trygg. Man bør også alltid være mer enn én person i turfølget, sier beredskapsrådgiver i Oslo Røde Kors, Henning Haugom.

Den generelle anbefalingen er at om man skal ferdes på is, bør det minst være 10 cm stålis på innsjøer og vann. I følge varsom.no bidrar tidlig islegging til at tykkelsen på isen varierer mer fra sted til sted på vannene enn vi er vant til senere på vinteren. Det er fortsatt mye varme i innsjøene, hvor kun det øverste laget er nedkjølt til frysepunktet. I mildvær, og til og med i svak kulde, kan man derfor oppleve at isen smelter eller svekkes fra undersiden.

Faren for å gå gjennom utrygg is på både vann og innsjøer er stor i starten av sesongen. Om du skulle være så uheldig å gå gjennom isen, er det noen ting som er viktig å huske.  

- Ikke få panikk og forsøk å holde hodet og øvre del av kroppen over vann. Om du er i et turfølge og noen går gjennom isen er det viktig å være veldig forsiktig når du forsøker å hjelpe. Trekk deg frem på magen og bruk et tau eller lignende til å dra vedkommende opp av vannet, sier Haugom. 

Dette bør du ha med om du skal bevege deg ut på isen: 

  • Kasteline  
  • Ispigger 
  • Isstav eller øks for å lage hull i isen 
  • Varmt klesskift i en vanntett pose 
  • Telefon i vanntett etui