Barn som leger på bakken Vis bildetekst
Foto: Ingeborg Øien Thorsland/Røde Kors

– Det føles godt å hjelpe andre mennesker

Jehan Mustafa (38) er et kjent ansikt blant frivillige og ansatte på Nasjonalt ankomstsenter i Råde. Siden høsten 2022 har hun bidratt som frivillig på senteret.

Det siste halve året har Jehan jobbet i en barnehage. Den ble nylig nedlagt, og mens hun er aktiv jobbsøker bruker hun det hun har av ekstra kapasitet til å bidra som frivillig for Røde Kors.

– Når jeg har mulighet, tar jeg gjerne en til to vakter i uka. Men når jeg jobber for fullt strekker ikke tiden til. Heldigvis er det en fleksibel vaktordning slik at jeg kan skrive meg opp på en vakt når jeg har tid.

Jehan Mustafa, Røde Kors-frivillig på Nasjonalt ankomstsenter i Råde.

Jehan er selv migrant og vet hvordan det er å være ny i et land med annerledes kultur og et fremmed språk. Hun forteller at det å jobbe som frivillig og hjelpe andre er noe hun alltid har hatt et ønske om. Tidligere, da hun bodde i Syria, hadde hun små barn og ikke mulighet til å bidra. Men det har hun nå.

– Vi ble tatt veldig godt vare på da vi kom til Norge. Derfor er det ekstra viktig for meg å kunne gi noe tilbake, sier Jehan.

Mossing med førerkort

Det er snart seks år siden Jehan og familien kom til Norge. Nå bor hun i Moss, sammen med mannen sin og fem barn i skolealder. Selv har fembarnsmoren lært seg et nytt språk, fullført både grunnskole og videregående skole, samt utdannelse som apotektekniker. Førerkort har hun også tatt. Det er nettopp friheten ved å ha en egen bil som gjør at hun har mulighet til å stille opp på vakter i for Røde Kors. Det har hun gjort mer eller mindre på fast basis i ett år nå.

Jehan innrømmer at hun var litt nervøs første gang hun besøkte ankomstsenteret som frivillig.

– Men det hadde jeg ingen grunn til. Jeg fikk en skikkelig god mottakelse av Kine fra Røde Kors. Hun var veldig hyggelig og viste meg rundt og forklarte alt. Jeg ble veldig beroliget og følte meg trygg, smiler Jehan.

Viktigheten av å være til stede

Med godt over 100 barn på senteret til enhver tid er det ekstra viktig å kunne tilby enkle aktiviteter både for de aller minste og de litt større.

– Vi er bare til stede og hjelper til der det trengs. Vi finner frem tegnesaker eller perler og skaper rom for aktivitet og adspredelse. Noen barn er litt sjenerte og trenger å bli satt i gang, mens andre barn trenger hjelp til å ordne opp om det skulle oppstå uenighet om leker. Det viktigste er å se. Barn trenger å bli sett.

Jehan Mustafa, Røde Kors-frivillig på Nasjonalt ankomstsenter i Råde.

Gjør vårt beste

Selv snakker Jehan arabisk og kurdisk, og hun hjelper med å oversette når hun kan.

– Men når jeg ikke forstår, gjør vi vårt beste likevel og bruker tegnspråk og smil, sier hun. 

– Når jeg ser på TV om jordskjelvområder og krig har jeg bare lyst til å dra å hjelpe. Jeg bidrar med penger og klær, det blir ikke mer enn det. Men her på senteret kan jeg iallfall bidra. Å hjelpe gir meg noe tilbake, og jeg trives med mennesker rundt meg.

Jehan Mustafa, Røde Kors-frivillig på Nasjonalt ankomstsenter i Råde.