Frivillige i aksjon Vis bildetekst
UTEAKTIVITET: Hinderløype krever litt plass, men er både enkelt å forstå og enkelt å få til. Foto: Ingeborg Øien Thorsland/ Røde Kors

Lek på tvers av språk og kultur

− Vi tenker ofte at det kunne vært oss, og våre barn og barnebarn, som måtte flykte fra alt vi eide, sier frivillig Heidi Oehmichen og Brit Skafle på Nasjonalt Ankomstsenter i Råde.

Som en av få aktører er Røde Kors til stede på Nasjonalt Ankomstsenter i Råde med ansatte, og ikke minst, mange frivillige. Heidi Oehmichen og Brit Skafle er to av mange aktive medhjelpere som stiller opp så ofte de har mulighet.

Lek blir lykke

− Det er så viktig å gi barna mulighet til å leke, og det er så fint å se gleden slike små aktiviteter kan føre til, smiler Heidi.

Den tidligere fysioterapeuten er svært opptatt av barns helse, og da særlig viktigheten av aktiviteter som gir stimuli.

Frivillig i arbeid
GOD KOMMUNIKASJON: − Det er så lite som skal til før barn blir engasjert i lek, sier Brit. (Foto: Ingeborg Øien Thorsland/ Røde Kors)

Et ønske om å bidra

Da Russland rykket inn i Ukraina i februar i 2022 satt Heidi hjemme i stua si på Kråkerøy og tenkte at dette ville få enorme konsekvenser. Hun meldte seg etter hvert som frivillig ved Ankomstsenteret i Råde. Der er hun nå en av flere faste frivillige som stiller opp på ukentlig basis.

− Det skal så lite til før barna fordyper seg i lek, og gjerne leker sammen, selv om de er fra ulike land og kanskje ikke forstår hverandre. Det gir dem også en pause fra alvoret som preger mange, forklarer hun.

Smilende frivillige
− Vi er venninner og kjører sammen hit fra Kråkerøy. Det er både sosialt og gir oss tid til å skravle litt på veien. Nå håper vi å rekruttere flere av våre venner, sier Heidi og Brit. (Foto: Ingeborg Øien Thorsland/ Røde Kors)

Sterke inntrykk

Venninnen Brit Skafle er enig.

− Det er både meningsfullt og hyggelig å være her. Jeg synes at barna er veldig flinke til å kommunisere, selv om vi ikke snakker samme språk. Jeg tenker ofte at det kunne like gjerne vært meg og mine barn og barnebarn. Det er sterke inntrykk, og noen av menneskene man møter brenner seg ekstra godt fast i minnet, sier den tidligere sykepleieren

Slik kan du bli frivillig på Nasjonalt Ankomstsenter

Nye frivillige får alltid god opplæring av Røde Kors, det inkluderer også en grundig innføring i rutiner og regler på ankomstsenteret, slik at ingen skal føle seg utrykke på vakt. Det er ingen krav til tidligere erfaring, men alle som ønsker å bidra som frivillig må gjennomføre Røde Kors sitt «Startkurs for nye frivillige». Aktiviteten krever også politiattest uten merknad. Frivillige må være over 18 år, og aktivitetene organiseres som gruppeaktivitet hvor det alltid skal være to eller flere frivillige sammen.

Stadig behov for frivillige

De fleste kommer fra Ukraina, men det er også en økende flyktningestrøm fra Syria, Tyrkia, Afghanistan og Eritrea. Det betyr at det til enhver tid er mange barn på senteret, og et stadig behov for innsats fra frivillige.

− Vi trenger flere som kan bidra med aktiviteter for voksne eller barn. Du trenger ikke være redd for å forplikte deg, her er det bare å skrive seg opp på vakt når du har mulighet, sier Røde Kors-ansatt Kine Venning Jøssund, som er stasjonert på Nasjonalt Ankomstsenter.

Hva gjør Røde Kors på Nasjonalt Ankomstsenter?

Røde Kors er til stede på Nasjonalt Ankomstsenter i Råde for å skape trygghet, være tilgjengelig og legge til rette for positive opplevelser for beboerne. I dag er det rundt 15-20 aktive frivillige på Nasjonalt Ankomstsenter De frivilliges hovedfokus er aktiviteter for barn og barnefamilier, samt norsktrening for voksne.

Mål er viktig
MÅL: Lek og språkopplæring er en fin kombinasjon. (Foto: Ingeborg Øien Thorsland/ Røde Kors)