Månedens frivillig for desember

For desember måned har arbeidsutvalget kåret Ragnhild Aass som månedens frivillig. Ragnhild er bl.a. lokalforeningsleder i Bryne Røde Kors og engasjert i blodgivertjenesten. Hun startet som frivillig i hjelpekorpset i 1993, da en venninne spurte om hun ville bli med på et møte. Venninnen holdt ut 1 år, reiste til USA og kom aldri tilbake. Ragnhild derimot, var hektet. I perioden 2002 – 2016 reiste Ragnhild utenlands, hvor hun blant annet jobbet som ingeniør i Sveits og tok legestudier i Hamburg. Mellom 2002 og 2005 var hun frivillig ambulansepersonell i Røde Kors Ambulanse når hun var hjemme på ferie. I 2016 kom Ragnhild tilbake til Bryne. «Da jeg kom tilbake var det naturlig å fortsette. Jeg synes det er viktig å drive med noe betydningsfullt». I dag er hun bl.a. engasjert i blodgivertjenesten, og er med i det nasjonale blodprogrammet til Norges Røde Kors. Ragnhild mener at blodtapping uten tvil er med på å redde liv. «Det skal få katastrofer til før vi er tomme for blod», sier hun.

MF Ragnhild Aass.jpg

Ragnhild var ansvarlig for kampanjen «Årets mørkeste dag» på Bryne, og det ble en annerledes markering i 2018. Ofrene for dobbeltdrapet i Marokko ble markert med fakkeltog, appeller og musikk. Ragnhild var raskt ute med å åpne dørene i en svært krevende tid, og hun så behovet i nærmiljøet for å komme sammen i en slik situasjon. Hun fikk på kort tid engasjert et stort antall frivillige, også fra andre lokalforeninger i området. Det er i denne forbindelsen Ragnhild er kåret til månedens frivillig for desember. Hun uttrykker overraskelse over å bli valgt som månedens frivillig. «Etter at vi hadde vært i kontakt med kommunen, opplevde jeg at alt gikk utrolig fort. Det var en enkel oppgave å samle folk, alle var så engasjert, og det var en stor vilje til å delta. Det dukket opp medlemmer som vi ikke har sett på møter på over 20 år».

Ragnhild har mange gode minner fra sin tid i Røde Kors. «Å være frivillig i Røde Kors har gitt meg mye mer enn innsatsen jeg har lagt ned». En opplevelse som sitter igjen er når hun var på Vinter A, landsnivå, på Finse. «Vi ble godt kjørte. Vi måtte grave snøhule midt på natten og sove i snøhulen vi hadde gravd. Jeg var utslitt, men etter at jeg kom hjem fra Finse, følte jeg at jeg kunne erobre verden». En annen opplevelse som hun husker godt, er fra Instruktørkurs, trinn 2. «Vi skulle ha foredrag, og jeg fikk Genèvekonvensjonene. Jeg var rett og slett litt irritert fordi jeg fikk noe så kjedelig og teoretisk, og litt misunnelig på noen av de andre som fikk f.eks. førstehjelp. Men, tydeligvis fikset jeg temaet bra, det endte opp med stående applaus, og jeg husker godt denne opplevelsen, selv etter ca.15 år».

Arbeidsutvalget roser Ragnhild for hennes innsats i en krevende situasjon, og hennes varme engasjement for et lokalsamfunn som var sterkt preget etter de tragiske hendelsene. Hun tok raskt kontakt med kommunen for et samarbeid, og så at Bryne Røde Kors kunne bidra til arrangementet og på den måten uttrykke sin støtte. Ragnhild beskrives som engasjert og positiv leder. Hun brenner for frivilligheten og innehar mye kunnskap. Hun deler gjerne sin kunnskap med andre og er ikke redd for å si sin mening. Som allmennlege har hun mye kunnskap som er nyttig for Røde Kors som organisasjon. Ragnhild er flink til å ta imot ideer og jobbe videre med disse. Hun er flink til å se folk og følge opp. Vi er takknemlige for å ha Ragnhild med oss i Røde Kors, og gratulerer så mye med utmerkelsen.