Månedens frivillig for februar

For februar måned har arbeidsutvalget kåret Kim Åke Sviland som månedens frivillig.

For februar måned har arbeidsutvalget kåret Kim Åke Sviland som månedens frivillig.  

Kim er frivillig i Sandnes Røde Kors Hjelpekorps, og er bl.a. med i Skredgruppen og underviser i beredskap på landsbasis. Dette har han gjort i 15 år.  På spørsmålet om hvor lenge han har vært frivillig, svarer Kim: «Alltid. Det føles i hvert fall slik. Mange av medlemmene i Hjelpekorpset er født etter at jeg startet». Og dette kan sikkert stemme. Kim begynte i Ungdommens Røde Kors når han var 12 år i 1984, og gikk over til Hjelpekorpset i 1988. «Det som i starten trakk meg til Røde Kors var fjellturene og det å få være med på hyttene. Selv før jeg var gammel nok til å bli med i Hjelpekorpset ble jeg tatt med på turer. Jeg laget mat og vasket opp. Det sosiale var viktig». Kim har alltid vært et friluftsmenneske, og toppturer på ski har vært en av de store interessene. «Denne interessen er en av faktorene for at jeg har fortsatt i Røde Kors i så mange år», sier han.

MF Kim Sviland.jpg

Kim var ansvarlig for å lede arbeidet ved snøskredet som gikk i Åseral i begynnelsen av februar. Dette var i utgangspunktet en aksjon utenfor Sør- Vest politidistrikt, men Hovedredningssentralen på Sola ba om assistanse fra Skredgruppen til Rogaland Røde Kors. Det viste seg å bli en krevende aksjon. Politiet var bl.a. ikke tilstede med innsatsleder, da de ikke kom fram til skredplassen. I tillegg gikk skredet langt fra folk, og det måtte benyttes både helikopter og snøscooter for å komme til stedet. Det at den savnede viste seg å være en ung mann, kun 16 år, satte også sitt alvorspreg på situasjonen. Hovedredningssentralen har i etterkant kreditert Kim som ansvarlig for aksjonen. 

Det er i denne forbindelsen Kim er kåret til månedens frivillig for februar. Han utrykker overraskelse over at det var han som ble kåret til månedens frivillig; «Da utnevnelsen ble opplest, tok det en stund før jeg forstod at det var meg det gjaldt. Jeg syns det er veldig hyggelig, jeg har aldri fått noe lignende tidligere» sier en ydmyk Kim. Han ønsker å presisere at han tar imot denne utmerkelsen på vegne av alle fra Skredgruppen som bidro under aksjonen. 

Kim har flere gode minner fra Røde Kors, men husker spesielt tiden fra da han startet som frivillig. «Jeg var heldig og traff erfarne folk som delte på oppgavene. Jeg fikk være med på scooter og på fjellet, og lærte oppgavene ved å utføre dem. Jeg har frosset så skinnsykt mye, men hadde det sabla kjekt» forteller Kim.  Nå er det Skredgruppen og det å få reise rundt og holde kurs med mye flinke folk, som er med på å gi de gode opplevelsene. 

 Arbeidsutvalget roser Kim for hans arbeid i forbindelse med aksjonen i Åseral. Hans håndtering av det som ble en krevende aksjon, viser en kompetanse og erfaring som er en uvurderlig ressurs for Røde Kors. Kim beskrives som en engasjert person, med fokus på det faglige og det å dele av kunnskapen han har. Han setter søkelys på den mentale belastningen de frivillige opplever, og viktigheten av å bearbeide dette i etterkant av aksjoner. I krevende situasjoner er Kim en tydelig formidler og en god veileder.  

Vi er takknemlige for å ha Kim med oss i Røde Kors, og gratulerer så mye med utmerkelsen.