Månedens frivillig juni

For juni måned har arbeidsutvalget kåret Torgrim Eide som månedens frivillig i Rogaland Røde Kors.

Torgrim er medlem av Haugesund Røde Kors, og er en aktiv mann. Han er med på norsktrening, leksehjelp, er flyktningeguide og medlem av Omsorgsrådet.

– Jeg hadde egentlig nok å ta meg til, men de fikk meg med i Omsorgsrådet òg etter hvert, sier Torgrim med et smil. Torgrim forteller at han begynte i Røde Kors for ca. 50 år siden.

– Det startet med Røde Kors Ungdom da jeg var 13 år. Det var en kampanje på skolen, hvor bestyreren snakket om Røde Kors. Jeg syntes det hørtes interessant ut, og meldte meg på kurs. Det begynte i et lite rom, men etter hvert var det så mange som ville være med, at de måtte øke til fire klasserom, forteller Torgrim.

Han forteller videre at han siden da har vært periodevis aktiv. Torgrim var i sin tid med på å starte julaften for eldre, og var i denne perioden veldig aktiv i Røde Kors. Deretter fulgte en roligere periode, men så for åtte år siden begynte Torgrim igjen som frivillig.

– Jeg er med på såpass mye nå, at det går med flere dager i uken til Røde Kors-aktiviteter, sier Torgrim.

MF juni Torgrim Eide.jpg

Torgrim var en av pådriverne for «Til Topps»-turen som ble gjennomført i juni, og det er i denne forbindelse han er kåret til månedens frivillig. «Til Topps»-turen er et tilbud hvor primærmålgruppen er beboere på asylmottak og nybosatte flyktninger.

Turen gikk i år til en av fjelltoppene i Sauda, og turfølge bestod av 50 deltakere fra åtte forskjellige nasjoner. Torgrim fremstår som en meget engasjert person. Da det var tid for å arrangere den årlige turen, tok han ansvar for å ta kontakt med frivillige, og var en drivkraft for at arrangementet ble gjennomført. Han forteller at å bli kåret til månedens frivillig ikke var noe han hadde sett for seg kunne skje.

– Jeg synes det er veldig positivt, og godt med en oppmuntring. Det gir en ekstra «piff» når en skal fortsette å jobbe med de forskjellige aktivitetene. Det er viktig at vi som frivillige blir satt pris på, sier Torgrim.

Torgrim har flere gode minner fra Røde Kors opp igjennom årene.

– Det er det å delta i migrasjonsarbeidet som har gitt meg mest, forteller Torgrim. Han husker spesielt situasjonen under flyktningebølgen i 2014 og 2015. – I denne perioden var det mye å gjøre, og det var situasjoner hvor jeg traff mennesker som hadde opplevd mye vanskelig. Det å kunne bidra med å gi dem positive opplevelser, det var stort, forteller Torgrim engasjert.

Han forteller videre; – Vi vet at mange kommer fra en vanskelig bakgrunn, og noen sliter mer enn andre. Da er det veldig rørende at jeg kan bidra til at flere av disse menneskene kommer seg videre. Jeg har f.eks. fått høre historier av deltakere i etterkant. De forteller at på grunn av aktivitetene vi tilbyr i Røde Kors, har de greid å komme seg videre med skole og utdannelse. Det er godt å høre at Røde Kors hjelper folk, sier Torgrim. 

Arbeidsutvalget roser Torgrim for hans innsats og engasjement for flyktninger, og hans evne til å sette seg inn i den enkeltes situasjon. Han bidro til at også årets topptur ble en suksess.

Torgrim beskrives som en snill og god mann, som lever for flyktninger. Han viser en enorm kunnskap om flyktningers situasjon, og stiller opp for den enkelte, enten det er besøk hos lege, advokat eller andre gjøremål. Han er lett å be om hjelp, alle vet hva Torgrim er god for og han leverer hver gang. Torgrim beskrives som en person som har hjertet sitt hos flyktningene.

Vi er takknemlige for å ha Torgrim med oss i Røde Kors, og gratulerer så mye med utmerkelsen.