Husrom og hjerterom i Egersund
Det startet med en drøm om en stue i byen. Ett sted for alle. Nå er drømmen blitt virkelighet: Bystuå i Egersund har åpnet i egen bygning.
Noe av det første Turid Mong gjorde som ny leder i Egersund og Dalane Røde Kors, var å utfordre styret til å tenke stort. Ideen om en egen bystue kom fra Bitten Fugelsnes.
– Hun så for seg et sted for alle, hvor terskelen var lav og det var lett å komme innom. Styret var enstemmig i at dette skulle vi jobbe videre med, sier Mong.
Siden har de leid og testet lokaler ulike steder i byen. Men etter flere runder med flytting har de nå funnet seg godt til rette i Storgaten 39.
– Vi var leie av å bo i esker. Her kjenner vi oss hjemme, sier hun.
Aktivitet i to etasjer
Først var de i førsteetasjen, men fant fort ut at de trengte mer plass til aktivitetene. I sommer ble også andreetasjen kjøpt, slik at de nå totalt disponerer 390 kvadratmeter.
Inngangen er på gateplan, inn fra gågata. Det første som møter besøkende er et stort og lunt oppholdsrom. Området nede blir mye brukt, og kjøkkenkroken med matlaging er sentral. Videre opp trappen finner vi ulike soner og egne rom for blant annet spill og gaming.
– Det er innredet slik at vi enkelt kan flytte rundt på møbler for å tilpasse rommene etter behov, forklarer Mong.
Bygningen huser også et eget hvelv med bankbokser, og arkiv som rommer historien til lokalforeningen tilbake til 1941. I slutten av september var det høytidelig åpning.
Populære barneaktiviteter
Etter innflyttingen har barneaktivitetene på lørdag ettermiddag nådd nye høyder. Når Røde Kors-avisen er innom, yrer det av kreativitet. Det males, perles og tegnes. Ferdige kunstverk står til tørk og utstilling.
I løpet av de to timene «stuå» er åpen, kommer stadig nye gjester innom, mens andre tar med seg det de har laget og går ut i byen igjen. Leder for barneaktivitetene, Ann Kathrin Sivertsen, teller 85 stykker. Det er ny rekord.
– Det er forskjellige mennesker som kommer hit. Vi merker at det sprer seg med jungeltelegrafen, sier hun.
I tillegg til ulike hobbyaktiviteter, inviterer de til bingo og planlegger spesielle
arrangement til halloween og jul. I skoleferier øker de aktivitetsmengden. Og det er planer om et tilbud på fredager for litt større barn, med omsøm og redesign. På hver aktivitet er to til fem frivillige pluss noen unge hjelpere på plass for å hjelpe til.
– Det viktigste er å skape en trygg plass for barn. Det er kjekt å se at de koser seg, legger Sivertsen til.
Rom for alle
I løpet av uken går mange inn og ut dørene på Bystuå. Mandag, onsdag og fredag er det åpent hus for alle som har lyst å komme innom. Onsdag er det språkkafe hvor migranter og nordmenn møtes for å ha det hyggelig og prate sammen.
Og hver torsdagskveld er det treff for de som vil komme sammen for å drive med håndarbeid. Det nyeste tilskuddet på huset er Treffpunkt for ungdom annenhver lørdag. I tillegg møtes Skeiv ungdom her annenhver uke.
– Noen reiser langt for å være med her. Det er tydelig at de har funnet sin plass, sier Mong.
Aktivitetene er bygget over tid, og lokalforeningen har store planer om å fylle
huset enda mer. Konkret jobber de for å få i gang aktiviteten Gatemegling, som trener ungdom i å løse konflikter uten vold. Et tilbud tilsvarende leksehjelp for elever på videregående skoler håper de også å få på plass.
Utvidet tilbud krever mer arbeid, og nye frivillige er alltid velkomne, minner Mong om.
Sentralt plassert i gågata og med inngang på gateplan er terskelen bokstavelig talt lav. Her skal det være lett å stikke innom.
– Målet er trygge aktiviteter og at alle som kommer innom, skal føle seg hjemme og finne sin plass. Dette skal være et sted hvor man kan føle mestring, ro og trygghet, sier Mong.
Oppsummert skal Bystuå være et godt sted å være for barn, ungdom, flyktninger, fremmedkulturelle og alle egersundere. Slik drømmen var fra starten.