Tre rødkledde lager mat på et kjøkken. Vis bildetekst
Charlotte Glendrange er glad i å lage mat, og synes det er ekstra fint å koke for noen som setter så stor pris på middagen.

Suksess med middag

Gode poteter og godt selskap er viktige ingredienser når Stavanger Røde Kors inviterer til et måltid med mye mening.

Første torsdagen i måneden inviterer Stavanger Røde Kors til en sosial middag for de over 60 år. Målet er å skape en inkluderende møteplass for de som ellers er mye alene. 

- Må være gode poteter

På menyen står smakfull tradisjonsmat. Nettverk etter soning (NES) disker opp med hjemmelaget toretters, alt laget fra bunnen av.
– Middagen er god. Og det er veldig gode poteter. Det er viktig, er gjengen rundt ett av bordene enige om.

Middag 60+Bjørn
Bjørn Grønnestad er en av de som skryter av middagen og selskapet. Han stiller opp hver gang.

Nettopp potetene får mye oppmerksomhet.
– Det er ikke tull en gang, vi får masse skryt for potetene. Det er blitt en viktig del, sier Charlotte Glendrange.

Hun liker å lage mat, og synes det er ekstra hyggelig å kunne glede de gamle.
– Det er veldig kjekt når de liker maten vi lager. Mange forteller at dette er et høydepunkt de gleder seg til. Da er det ekstra kjekt å bidra, sier hun.

På middagen i mai var det laks med poteter og agurksalat; og pavlova til dessert. Ellers har de laget kjøttkaker, viltgryte, lasagne og komla.
– Når vi setter opp menyen, er vi opptatt av at det skal være god og sunn mat. I tillegg må det være noe som går fint å lage til 40 stykker, sier hun.

Satser på eldre
Prosjektet er en del av Stavanger Røde Kors sin satsing på eldre, og ble startet opp som en møteplass for de som av ulike årsaker ikke har så mange andre steder å gå.

Middag 60+_Anniken
Anniken Brueland i Stavanger Røde Kors er positivt overrasket over hvor godt tilbudet har slått an.

– Vi så at det var et stort behov for et tilbud som dette. Det er lange ventelister for å få besøksvenn, og selv de som har besøksvenn ønsker ofte mer enn det ene besøket i uken, sier Anniken Brueland, i Stavanger Røde Kors.

Hun er opptatt av å skape en trygg og inkluderende atmosfære som ramme rundt måltidet. I tillegg håper hun tilbudet er med å senke terskelen for de som vil være mer sosiale, også utenom disse treffene.

– Det er fint å se at det allerede dannes bånd mellom deltagerne. Noen av de som var veldig sjenerte i starten, blomstrer nå opp, sier Brueland.

Middag 60+_sjåfør
Reidar Tønnessen er en av sjåførene som henter og bringer de som ikke kommer seg til middagen på egen hånd. I tillegg er han besøksvenn. – Som pensjonist, greit å ha noe å gjøre, sier han.

Det månedlige tilbudet samler mellom 30 og 40 deltagere.
– Det har vært over all forventning. Ekstra hyggelig er det å se personer om sjelden er ute, synes det er fint å komme hit, sier Brueland.

Hun er spesielt rørt over historien til en av deltagerne, som ikke hadde vært ute på mange år.
– Da hun klarte å komme hit, var hun så stolt. Det er fint å bidra til.

Middag 60+_frivillige
Frivillige Anna Djuvik Kro, Bjørg Olafsen, Klara Valsvik og Carol Brown hjelper til med å lage en god ramme rundt middagen.