lervig_sykehjem_3 Vis bildetekst
Foto: Jan Inge Haga, Hike kommunikasjon

Et lysglimt i hverdagen på Lervig sykehjem

Både de gode minnene, sangstemmen og dansefoten vekkes til live når Frøya Duo og Stavanger Røde Kors inviterer til konsert.

Musikerne Anne Kristin og Merethe Camilla har litt av hvert å by på, og da de besøkte Lervig sykehjem en regnfull maiformiddag, var det stev, fortellinger, reinlendere og kjente folkeviser som stod på programmet. Forestillingen er en reise gjennom folkemusikkens verden.

Anne Kristin Larsen og Merethe Camilla By har tatt utgangspunkt i tradisjonen med å fortelle historier gjennom musikk, og byr på felespill, kjente anekdoter, folkeviser og dans. Den Kulturelle Spaserstokken er en stor bit av duoens målgruppe. Her inviteres publikum i stor grad med i forestillingen, og mange synger med på gamle slagere, eller blir med på dans når det rykker i taktfoten.

Lervig1
Foto: Jan Inge Haga, Hike kommunikasjon

– Vi har hatt noen oppdrag tidligere på ulike møtesteder for eldre, med både hyggelige og vellykkede resultater. Høsten 2022 ble vi spurt av Besøkstjenesten om vi kunne tenke oss å gjøre flere, og nå har vi gjennomført syv konserter på ulike sykehjem. For oss oppleves dette som både meningsfylt og givende. Programmet vårt er knyttet opp til musikk, dans og stev som mange drar kjensel på. Vi ser at det skaper en fellesfølelse, og at det får fram smilet, sanggleden, og ofte til og med noen dansetrinn hos de eldre. Det sier Anne Kristin Larsen, sanger og historieforteller i Frøya Duo.

Lervig 2
Foto: Jan Inge Haga, Hike kommunikasjon

Til (besøks)tjeneste

Disse konsertene arrangeres av besøkstjenesten, en aktivitet under feltet sosial inkludering i regi av Stavanger Røde Kors. Besøkstjenesten har som formål å motvirke ensomhet og isolasjon blant de eldre. I tett samarbeid med frivillige organiserer de besøk til hjemmeboende over 60 år, og til beboere på sykehjem.

Gjennom besøkstjenesten kan eldre som mangler sosiale nettverk få et fast sosialt holdepunkt, en samtalepartner, og noen å finne på ting sammen med. Besøkstjenesten samarbeider med flere sykehjem i Rogaland, hvor de arrangerer felles aktiviteter med beboere og frivillige, og ikke minst; konserter.

– Vi begynte å arrangere konserter med Frøya Duo på to av sykehjemmene vi samarbeider med i fjor høst. Det slo virkelig an, og senere søkte vi om midler fra Extra Ekspress, slik at alle "våre" sykehjem skulle få tilbudet. Dette tiltaket har blitt tatt imot med åpne armer, og det er lett å se at litt sang og musikk gjør stor forskjell for beboernes hverdag og trivsel. Det forteller Birgitte Nordnes, rådgiver for besøkstjenesten i Stavanger Røde Kors.

Lervig 6
Foto: Jan Inge Haga, Hike kommunikasjon

Musikk som sosialt bindeledd

Det å havne på sykehjem kan for mange oppleves som en brå, tung, og litt brutal overgang. Noen kjenner kanskje på et savn etter hjemmet sitt, eller føler at de ikke tilhører samfunnet på samme måte som før.

Ensomhet er et mye omtalt tema i eldreomsorgen, og det er nettopp det Besøkstjenesten og Røde Kors jobber for å motvirke. Beboere på sykehjem har et stort behov for samhold, med barn, barnebarn, venner, og med hverandre. Når det gjelder det å skape samhold og forbindelser mellom mennesker, er musikken en mester uten sidestykke. Derfor håper vi at dette nå er blitt en tradisjon, og at vi kan fortsette å skape lysglimt i hverdagen til de eldre i lang tid fremover.