Sammen med EVA

Lydia Lápidus er frivillig i EVA i Stavanger Røde Kors.

EVA er en av aktivitetene under migrasjon i Stavanger Røde Kors. Aktiviteten retter seg mot kvinner med utenlandsk bakgrunn i spesielt vanskelige livssituasjoner. Deltakerne i EVA blir koblet opp med en frivillig, og den frivillige fungerer som en tillitsperson, en aktivitetspartner, og en guide til det norske samfunnet. Her kan alle kvinner delta, uavhengig av oppholdsstatus i Norge. Målet med tilbudet er å forebygge ensomhet og utenforskap, og gi kvinner en god og trygg start på livet i det norske samfunnet.

E for engasjement

Lydia Lápidus har vært frivillig i EVA siden 2019. Da flyktningkrisen var på sitt verste fikk hun lyst til å engasjere seg. Hun ble derfor med på et informasjonsmøte, og noterte seg hvilke aktiviteter som fantes på migrasjonsfeltet. En liten stund senere ble hun ringt opp av en frivillig fra EVA. Da var det gjort!

«Datteren min hadde nettopp flyttet ut, og plutselig hadde jeg masse ledig kapasitet og trengte noe fornuftig å fylle tiden med. Jeg følte meg rett og slett litt ubrukt, i mangel på et bedre ord. Jeg hadde mer å gi, men kjente også selv på et behov for mer sosialt samvær. I EVA får jeg akkurat det. Jeg forebygger ensomhet for koblingen min, og hun forebygger ensomhet for meg.», forteller hun.

Siden Lydia ble en del av EVA, har hun hatt to koblinger. En av de holder hun fortsatt tett kontakt med. Sammen med sin kobling går Lydia ofte på teater, kino, eller restaurant, og Lydia hjelper henne med å navigere jungelen av søknader og skjemaer som hører med til den nye hverdagen. EVA arrangerer også felles aktiviteter for deltakere og frivillige, for eksempel turer i fjellet eller besøk på gård.

Frivillig EVA.jpg

Hobby som jobb, EVA som påfyll

Lydia bor i Stavanger sammen med mannen og hunden. Hun jobber på musikk, dans og drama- linjen på Bjergsted videregående skole, hvor hun underviser i drama og teater. Teater er for Lydia både hobby og jobb, og hun inviterer ofte koblingen sin i EVA og barna hennes hit for å se på elevenes forestillinger. At EVA er et lyspunkt i hverdagen både for henne og for koblingen hennes, er hun ikke i tvil om.

«Jeg har alltid noen prosjekter på gang, og jeg kjeder meg aldri. Likevel er det alltid kjekt å ha noen å gjøre tingene sammen med, og det får jeg enda mer av gjennom EVA. Det er godt å ha en flokk, og jeg er veldig glad for at både koblingen jeg har, og resten av gjengen i EVA, får være en del av min.»

Kunne du tenkt deg å bli frivillig i EVA? Ta kontakt med oss på tlf 51 52 38 50, eller send en e-post til veronika.dagestad@redcross.no.