Elever fra UWC på SOR-kurs. Vis bildetekst
Under opplæring: Et fornøyd førstehjelpsteam fra UWC

KSOR-kurs med mestring på mange plan

I mai deltok over 80 deltakere på KSOR kurs på Nesholmen. Blant disse var flere elever fra UWC i Fjaler, som fikk noen uforglemmelige dager med søk- og redning i norsk natur.

Hvert år setter lærere ved UWC Røde Kors Nordisk sammen et førstehjelpsteam av elever som får delta på KSOR-kurs. I år fikk 11 UWC elever bryne seg på alt fra knuter til søk i mørket på Nesholmen Leirsted.

Et høydepunkt

KSOR-kurset er organisert av Sogn og Fjordane Røde Kors, som stiller opp med  frivillige instruktører. Erik Myrstad er en av flere veiledere til årets kurs. Myrstad er frivillig i Vågsøy Røde Kors Hjelpekorps og har vært veileder for UWC-studenter i tre år. Han kaller det ett av årets høydepunkter.

– Det er alltid fint å møte de nye førsteårsstudentene fra UWC og oppleve smilene, latteren og ikke minst sangene som vanligvis kommer i løpet av et kursopphold, sier han.

Skolen i Fjaler er en del av det globale nettverket av UWC-skoler og har rundt 200 studenter fra over 80 land. Skolen legger vekt på bærekraftig utvikling, humanitært arbeid og nordisk samarbeid.

Myrstad opplevde at elevene fort ble veldig trygge på førstehjelp i løpet av oppholdet.

– Laget brukte helgen til å få grunnleggende opplæring i søk etter savnede personer, men kanskje viktigst av alt har de lært å jobbe som team. Det var flott å se hvordan elevene gradvis ble mer selvsikre etter hver oppgave som de løste

Erik Myrstad

Fornøyde elever

Tre av deltakerne fra årets kurs, fra henholdsvis Nederland, India og Norge fant kurset i søk- og redning både spennende og utfordrende.

Sebastiaan Van Rossum fra Nederland syntes det var ekstra gøy å finne frem til steder og savnede personer ved bruk av koordinater.

– I løpet av dagen fikk vi koordinater fra hovedkvarteret, og da vi ankom bestemmelsesstedet måtte vi fullføre noen oppgaver. Disse oppgavene var relatert til førstehjelp, slik at vi fikk testet i praksis hva vi hadde lært på kurset

Sebastiaan van Rossum
Elever på søk i mørket-kurs
En viktig del av KSOR kurset er opplæring i søk i mørket. Her er elever og instruktører på vei ut for å gjennomføre søk om natten.

Han fikk også øvd seg på søk i mørket, og forteller at han etter fullført kurs føler seg mye tryggere på hvordan lete etter savnede personer og hva man kan bidra med av førstehjelp. 

Akshara Barat fra India kjente ikke så godt til den norske naturen fra før. Hun forteller at hun ble både forbløffet over hvor vakker den var, og hvor krevende det var å bevege seg i den. Hun synes det var spesielt gøy å lære ulike typer knuter, som de  fikk testet i praksis i øvelser gjennom kurset.

– Siden vi er et nytt førstehjelpsteam var det ekstra fint å bli kjent med de andre elevene og samarbeide om oppgaver og utfordringer. Alt i alt var det en fantastisk opplevelse, og heldigvis for oss var det en solfylt helg med mye læring og moro.

Akshara Barat
Jente i oransje vest
Første møte med norsk natur for indiske Akshara Barat.

Henrik Blekkerud Nyheim, som er fra Norge, forteller at han fikk flere aha-opplevelse da de øvde på søk i mørket. –  Vi forsto virkelig hvor mye vanskeligere det er å søke om natten.

– Vi vandret i fjellet og lærte å navigere med kart og kompass, snakke i radio og finne koordinater. På hver post lærte vi noe nytt, fra å improvisere bårer, sikre pasienter med tau og gå på line for å lete etter en person eller en tapt gjenstand

Henrik Blekkerud Nyheim

Om UWC i Fjaler

Stiftelsen Røde Kors Nordisk United World College i Fjaler, Norge, er en del av det globale nettverket av UWC-skoler som tilbyr International Baccalaureate (IB)-diplom. Skolen i Fjaler ble etablert i 1995 og mottar støtte fra den norske staten og de nordiske landene, noe som muliggjør tildeling av fullstendige stipender til studenter fra hele verden. Skolen har bærekraftig utvikling, humanitært arbeid og nordisk samarbeid som tre grunnpilarer. Årlig samler skolen rundt 200 studenter fra over 80 land for å fremme globalt medborgerskap og tverrkulturell forståelse. UWC RKNs engasjement for utdanning strekker seg utover klasserommet, og forbereder studentene på videre studier og livslang læring i en global sammenheng.