Julenissen sleper med seg gaver i to store sekker Vis bildetekst
Nissen kom til og med på besøk og hadde med seg julegave til alle de innsatte.

Julefest i fengselet

Det er ti minusgrader og en gjeng visitorer står med kaker i hendene og tripper. De venter på å få komme inn bak de høye fengselsmurene slik at de kan lage julefest for de innsatte i Skien fengsel.

Det er lett snødrev i lufta og det ligger rim langs kanten på fengselsmurene. Plutselig blir lyset grønt og dørene går opp. Vi sluses inn gjennom første kontrollpunkt. Kaker, sko, jakker og sekker må gjennom maskina. 

Det er ingen filer, sager eller knipetenger gjemt i kakene i dag heller.

En papptallerken med to store stykker kake på.
Alle forsynte seg godt med kake og brus.

Vi slipper videre inn. Gymsalen er allerede pyntet med julelys langs ribbeveggen og et juletre står pyntet bakerst i salen. Aktivitetsleder for Skien Røde Kors sine visitorer, Turid Thorsen, har vært her en stund og gjort klar. Gymsalen er nå dekket og klar til julefest. 

Kakene plasseres ut og koret Conspirit ankommer. Turid ser seg rundt. Alt er klart. De innsatte kan komme inn.

Et blandet kor står i en gymsal og synger. En dame i rød genser er solist.
Koret Conspirit var med for å sette de innsatte i litt julestemning.

Det blir liv i rommet. Visitorene klemmer og hilser på de innsatte. Det er deilig småprating rundt alle bordene. Men som på enhver annen julefest i Norge, står de to forreste bordene tomme. Alle setter seg på trygg avstand fra scenen. På benker langs ribbeveggen sitter fire-fem betjenter.

Koret begynner å synge. Det er et uhøytidelig kor som synger med humor og snert. De innsatte ler, klapper og innimellom sangene snakkes det. 

- Dette er min attende fest som visitorene har arrangert i fengselet. Det er alltid hyggelig, sier Ole, en av de innsatte. 

Han har hatt samme visitor i syv år. Hun er ikke der i dag fordi hun er syk, men han har andre å snakke med. 

- Å få besøk av visitoren er en viktig del av uka mi og det har mye å si. Den praten med en fra utsiden gjør at jeg ikke glemmer vokabularet og normal høflighet. Også tar det vare på min mentale helse, sier Ola.

Jule-rap

Conspirit har hatt en pause og alle har fått forsynt seg med kaker, brus og boller. Nå setter koret igang med siste sett. Dirigenten har laget en julerap og alle mennene i koret er med på refrenget. Rapen handler om Josef som ikke er så flink på multitasking og som sliter med sand i sandalen på veien til Betlehem. 

Fangene ler godt av den flaue og ganske kleine rap-presentasjonen.

- Yo-yo - sand i sandalen, rapper mennene i koret med innlevelse.

Det viser seg at julekvelden ender bra tross alle problemene med sandaler, sand og lugubre staller. Josef fikk seg nemlig nye sko og Maria fikk en gutt. 

Idet tonene ebber ut, kommer en gammel lutrygget julenisse inn døra. Han drar to tunge sekker etter seg inn.

En julenisse står midt på et gulv med to julesekker
Julenissen tok seg tid til å komme på besøk og slapp heldigvis inn bak murene.

- Ær'e noen snille guttær hær eller, spør nissen ut i salen på slepent grendlandsdialekt.

Joda, det nikkes forsiktig rundt bordene. Alle de innsatte får hver sin gave. Betjentene og visitorene får ingenting. 

Så er det plutselig slutt. De to timene er over. De innsatte på B-avdelingen blir loset ut først og så er det C. Noen av dem blir igjen for å hjelpe til med å rydde opp. Når alt er ryddet, blir vi loset ut og får tilbake mobiler, jakker og smykker. Fengselsdørene slår igjen bak oss og for oss på utsiden er det juleforberedelser som står på programmet. De innsatte har fått et deilig avbrekk fra en monoton hverdag.

Vil du bli visitor?

Bli frivillig

Les mer om visitortjenesten