221030 middag med mening konsentrert bordsamtale liten

Eldre på middag med mening

- Dette er perfekt for oss som er alene, sier Wenche gledesstrålende. Hun er 66 år og én av de faste gjestene på Rjukan sine månedlige middager for enslige eldre fra Rjukan og Tinn.

Under korona-tida var det mange eldre i Rjukan og Tinn som ble ekstra isolerte. For aktivitetsleder Nina Heimark og hennes gjeng med frivillige ble ideen til Middag med mening ble født.

Med korona-midler fikk de stablet på beina et tilbud for enslige eldre. Omsorgsgjengen har nå hatt mange slike middager og sammen med kokken på Eyde skaper de en viktig møteplass og god stemning. Hver måned steller de i stand Middag med mening med flere retter, underholdning og sosialt samvær.

- Koronamidlene har vart veldig lenge og vi håper vi kan få fortsette med denne møteplassen selv om midlene nå er brukt opp, sier Nina Heimark.

Praten sitter løst og det er høyt lydnivå på de vel 80 gjestene som har samlet seg rundt bordene på Eyde i Hydroparken denne kvelden. For hver måned som er gått, er det blitt flere og flere gjester. Kapasiteten på restaurant Eyde i Hydroparken er nå nesten sprengt. At det er et velkomment tilbud er veldig tydelig. 

- Jeg er litt bekymret for at de som virkelig trenger det nå skal miste et viktig tilbud, men vi håper vi får fortsette.

En dame med munnbind kommer med middagstallerkner ut fra et restaurantkjøkken.
Marit Bye Næset har på seg munnbind i dag for å være sikker på å ikke smitte noen med forkjølelsen sin.
Tre eldre menn sitter rundt et bord
Det er mye gjensynsglede rundt bordene. Mange har ikke sett hverandre på flere år.
En frivillig bærer ut tallerkener fra et kjøkken.
Hovedretten blir servert. Det er kokt torsk med eggesmør.
En frivillig står ved et bord med eldre damer og ler og prater med dem.
De fleste vil bare skravle når de kommer til den månedlige middagen.

 

Porsgrunn ble inspirert

Storsuksessen har også inspirert Porsgrunn Røde Kors, som 1. desember satt igang et lignende middagskonsept. De samlet 73 gjester til bords fra fem ulike institusjoner på første tilstelning.

Aktivitetsleder Britt Lia var kveldens konfransier og det ble servert snitter, kaffe og marsipankake. Kvelden hadde både underholdning av trubadur Sigfred Steinhaug og loddtrekning med julegaver.

Oversiktsbilde av et lokale med to langbord med festkledde eldre
Det var god stemning og fullt hus da Porsgrunn inviterte til julefest for eldre inspirert av Rjukan og Tinn Røde Kors sin aktivitet Middag med mening.