To damer i hjelpekorpsuniform bandasjerer en forstuet fot. Vis bildetekst
Det hjelper ikke å ha et førstehjelpsskrin klar om du ikke vet hva du skal gjøre med det når noe skjer.

Er DU forberedt?

De store katastrofene kan inntreffe, men det er også viktig å være klar for de mer vanlige og mindre dramatiske hendelsene i livet vårt.

Egenberedskapsuka 2023, som gikk fra 30. oktober til 5. november, oppfordret oss til å «ØVE».

Dersom viktige samfunnstjenester som vann, strøm og vei blir borte, kan ikke innbyggerne i Vestfold og Telemark forvente at myndighetene kan stille opp med hjelp med en gang. Det er derfor viktig å ta ansvar for egen sikkerhet og beredskap og å lære førstehjelp. Det kan bety forskjellen mellom liv og død. Direktoratet for sivil beredskap (DSB) ønsker gjennom Egenberedskapsuka å sette søkelys på hva vi selv kan og bør gjøre for å være forberedt om for eksempel strømmen blir borte i kortere eller lenger tid.

Myndighetenes arbeid med egenberedskap har to formål, slik de sier det selv. «For det første handler det om å få befolkningen til å forstå at hverdagen ikke vil forløpe som normalt ved en krise, og at mange ting som tas for gitt ikke vil fungere. For det andre handler det om at den enkelte må forberede seg på å kunne ta vare på seg selv og sine nærmeste i kortere eller lengre tid. Nød- og beredskapsaktørene kan da prioritere hjelp til sårbare grupper, som eldre og pleietrengende

Beredskap er viktig, også om det bare er et strømbrudd en kald vinternatt og det meste ellers i samfunnet fungerer. Førstehjelp er viktig, også når kameraten din skader seg mens dere er på hyttetur langt fra folk en fin og varm sommerdag.

Å kunne yte førstehjelp i nødsituasjoner er avgjørende. Du kan lære å gjenkjenne symptomer, gi rask og nødvendig hjelp for å stabilisere situasjonen og bevare roen i kritiske øyeblikk. Røde Kors ønsker at alle frivillige gjennomgår praktiske førstehjelpsøvelser i løpet av de 12 første månedene som frivillig, og det er en god grunn til det. Røde Kors har et ønske om å gi befolkningen og egen organisasjon bedret førstehjelpskompetanse og økt kunnskap om egenberedskap for at vi skal være klare i tilfelle små og store kriser.

Vi kan alle bidra til å øke vår egen førstehjelpskompetanse.

Totalberedskapskommisjonen advarte oss i NOU’en «Nå er det alvor», som ble presentert i sommer, om viktigheten av å være forberedt på å ta vare på oss selv og våre nærmeste i usikre tider. Det finnes mange veier til det målet. Alle handler om å øve. På sikkerhverdag.no finner du enkle øvelser og tips for å dekke grunnleggende behov i en krisesituasjon. Røde Kors tilbyr førstehjelpskurs over hele landet for å hjelpe folk med å være klare i tilfelle store og små kriser.

Katastrofer kan inntreffe når som helst, men vi kan også forberede oss på hverdagens utfordringer. I tillegg til å ha mat, vann og varme klart i tilfelle krise, vil altså kunnskap om førstehjelp være viktig. Det kan vi i Røde Kors hjelpe deg med.

Meld deg på førstehjelpskurs på www.rodekorsforstehjelp.no, etabler grunnleggende beredskap hjemme, og del denne kunnskapen med dine kjære. Det kan ha betydning i både store og små situasjoner. Sammen kan vi øve for en tryggere fremtid.

Harald Halum og Trond Midtbøen
Distriktstyreledere i Vestfold Røde Kors og Telemark Røde Kors