To damer i Røde Kors-uniform står i en fjellskrent. De har sekker på ryggen. Vis bildetekst
Det har vært normal mengde sanitetsvakter for hjelpekorpsene. Her er Gøril og Nina på sanitetsvakt i Nissedal på NM i motbakke-løp.

Mindre aksjoner enn vanlig

Det har vært en uvanlig rolig juli for Telemark sine hjelpekorps. – Det har vært kjempestille denne sommeren, forteller operativ leder, Stian Michelsen fra Telemark Røde Kors.

I løpet av juli har hjelpekorpsene i Telemark sett en kraftig nedgang av leteaksjoner i forhold til tidligere år. Der andre korps andre steder i landet har satt dystrere rekorder med styrtregn, jordras og mange aksjoner, har det vært mye roligere i fylket vårt.

I Hordaland-distrikt har det vært ny rekord i antall hjelpeoppdrag for Røde Kors i juli og det rapporteres om en travlere sommer enn normalt i Sogn og Fjordane. I Møre og Romsdal har korpset blitt kalt ut på oppdrag 11 ganger de siste ti dagene.

Til sammenligning hadde Rjukan og Tinn Hjelpekorps bare fire leteaksjoner hele denne sommeren mot 12 i fjor sommer som var et mer normal-år. Mats Vollan Finneskås, som er leder for Rjukan og Tinn hjelpekorps er likevel fornøyd med årets sommer.

– Vi har hatt mange sanitetsvakter og har hatt normal mengde med AMK-oppdrag, forteller han.

Lørdag kveld og natt ble Rjukan og Tinn Røde Kors hjelpekorps kalt ut to ganger på en natt. Først til en mann som hadde gått seg vill på vei ned fra Gaustatoppen og som hadde forvillet seg på feil side. Frivillige fikk geleidet mannen trygt ned fra fjellet. Litt senere på natten fikk de utkalling igjen til en bærplukker som ikke hadde kommet tilbake. Her fant politiet mannen før leteaksjonen var ordentlig i gang.

To hjelpekorpsere bandasjerer en fot inne i et telt
Merete fra Fyresdal Røde Kors behandler en forstuet fot på sanitetsvakt i Fyresdal i fjor sommer.

Skiftende vær

Været har nok vært den styrende faktoren for hvorfor det er færre oppdrag. Mye vekslende vær og værvarsler som melder sprikende vær med mye regn gjør nok at flere har lagt vekk planene om lengre turer. Operativ leder Stian Michelsen mener også han ser en økende trend blant turfolket.

– Det er bedre dekning og flere bruker kart-apper. Jeg har en følelse av at folk er blitt litt flinkere til å ta forhåndsregler når de er i fjellet og ute på tur. Det er i så fall veldig bra, sier Michelsen.

Mobiltelefon kan altså være et nyttig hjelpemiddel, med GPS og kart, men det er ikke alltid en kan stole på mobilen. Det kan også være lurt å ha med en nødlader til mobilen, i tilfellet du skulle få behov for å komme i kontakt med noen. Får du ikke dekning, gå etter hjelp eller forsøk å varsle på annen måte. Det kan være godt å vite at nødnummerne også ofte kan nås selv om din mobiloperatør ikke har dekning i området du er.

– Det at folk alltid har med seg mobiltelefon på tur, gjør arbeidet enklere for redningstjenesten. Man kan ringe 112 og fortelle hvor man er, eller så kan signalene spores. Flere ganger har dette gjort at mennesker er blitt funnet tidligere, sier Michelsen. 

Tips til tur

Varme klær, vann og ekstra mat er fint å ha med på tur, og kan også være til god hjelp dersom turen blir lenger enn planlagt. Det er mye skiftende vær, så det er viktig å være utstyrt for det. Pakk med deg ekstra klær og utstyr, slik at du er i stand til å ta vare på deg selv. Selv om det virker varmt, kan været i fjellet forandre seg fort.  

– Last ned en kart-app på telefonen, og lær deg å bruke den før du går ut på tur. Det er god beredskap. Og sist, men ikke minst - tilpass turen etter evne og forhold, avslutter Michelsen. 

For pressehenvendelser, kontakt: 
Kjersti Veel Krauss  4
81 39 733 (kom.rådgiver)
eller 
Stian Michelsen 977 60 242 (operativ leder)