En voksen og to ungdom holder på rundt et bord. De spiller et spill og ler og tuller. Vis bildetekst
På ungdomshuset Henrys hus er ungdomsmedvirkning viktig.

- Har gjort meg mer sosial

Gen Giers (17 år) har ledet ungdom mot en liten festivaluke på Henrys hus under P.I.T-festivalen i Porsgrunn.

3. juni sparker Fellesverket Henrys hus i Porsgrunn og elever frå IB-linja på Porsgrunn videregående skole i gang sin egen ungdoms-P.I.T. Det blir åpent lørdag, onsdag og torsdag med ulike aktiviteter.
Lørdag blir det internasjonal aften med mat fra mange verdenshjørner, onsdag blir det kahoot med premier, gratis mat og tegning og på torsdag er det konsert og karaoke i tillegg til god og gratis mat.

I flere år har Fellesverket Henrys hus blant annet samarbeidet med Porsgrunn videregående skoles IB-linje i et fag som heter CAS. Faget skal gi ungdom viktig livserfaring som de kan ta med seg videre inn i arbeidslivet og for Gen har det vært veldig lærerikt.

- Gjennom dette prosjektet har jeg blitt mer åpen og sosial, jeg har forstått hvordan jeg skal jobbe i team og jeg er blitt tryggere på klassen min. Jeg er ikke lenger så reservert, forteller hun.

Portrett av ei jente utenfor en skole.
Gen Giers har tatt spranget ut i det ukjente og har ledet medelevene sine frem mot festivaluka på Henrys hus.

Gen har vært leder for festival-gruppa som har planlagt alt til minifestivalen for ungdom i anledning P.I.T-festivalen i Porsgrunn.
Det er ikke så lenge siden hun kom til Henrys hus for aller første gang. Da syns hun det var litt skummelt og hun kjente ingen, men hun fant snart sin plass og når skolen begynte å samarbeide med fellesverket, kastet hun seg inn i prosjektene med hud og hår.

- Det har vært ganske stress egentlig, men vi har klart det, sier hun stolt.

Gen sin lærer, Renate Myrland fra Porsgrunn videregående skole, underviser elevene i faget Creativity, Activity and Service (CAS). Hun er stolt av elevene sine. Faget er et selvutviklingsfag der elevene skal utvikle seg kreativt og bidra til samfunnet rundt seg. Hun ser hvor mye prosjektene gjør med elevene.

- Dette er en unik mulighet for elevene til å mestre, vokse og få nettverk, sier Myrland.

Portrett av ei dame som sitter ved et bord og smiler.
Renate Myrland er stolt lærer til elevene som er med å lager festival.

I faget bidrar elevene fra Porsgrunn fast med frivilligtimer på Henrys hus og hjelper til med å drifte lørdagskafeen som er åpen en gang i måneden for ungdom og der alt er gratis. Elevene fra IB-linja har gjennom årene vært med på å lage ball for ungdom på Ibsenhuset, hatt konsert for og med ungdom, i tillegg til at de har hatt egne personlige prosjekter innen kreativitet og aktivitet. Elevene skal gjennom et år med faget følge prosesser fra plan til ferdigstillelse.

- Det er fint for ungdommene å kunne gi noe tilbake til samfunnet de bor i. Det å få prøve seg på så mange arenaer betyr mye og får mange ringvirkninger for elevene våre, forteller Myrland.

Programmet for festivaluka på Henrys hus
Mye spennende som skjer på Henrys hus.