Noen står på skøyter på snødekt vann. En ser bare beina. Bildet er tatt i froskeperspektiv. Vis bildetekst
Vet du ikke om isen holder, bør du holde deg unna.

Gode råd om du skal ut på isen

I østlandsområdet har isen nå lagt seg på vannene omtrent tre uker tidligere enn i fjor. Det er til stor glede for entusiastene, men vit at faren for å gå gjennom isen er stor i starten av sesongen.

Telemark Røde Kors ber alle som planlegger å bevege seg ut på islagte vann om å sjekke tykkelse på isen, og at de må forberede seg på at de kan gå gjennom.

– Sjekk isvarselet før du drar og følg føre-var-prinsippet. Er du usikker på om isen holder, bør du holde deg unna, sier operativ leder, Stian Michelsen fra Telemark Røde Kors.

Om uhellet er ute

Om du skulle være så uheldig å gå gjennom isen, er det noen ting som er viktig å huske.

– Forsøk å holde hodet og øvre del av kroppen over vann og ikke få panikk. Hvis du skal forsøke å hjelpe noen som går gjennom isen, er det viktigste å tilkalle brannvesenet på 110, så du unngår at flere går i vannet. Om du absolutt ut på isen for å redde, vær veldig forsiktig, trekk deg frem på magen og kast ut et tau, sier Michelsen.

En mann står ved en alpinsenter med kikkert i hendene. Det er snø og mange mennesker rundt ham.
Stian Michelsen, operativ leder i Hjelpekorpset i Telemark Røde Kors advarer mot å begi seg ut på islagte vann i begynnelsen av sesongen.

På varsom.no ligger overordnede tips og info om isforhold og sikkerhet, men husk at det alltid er ditt ansvar å ta rede på de lokale forhold før du går ut på isen. Selv om man ser andre på isen, betyr ikke det at den er trygg. De ihugga isskøyterne vet hva de skal gjøre om de går gjennom isen og har utstyr og erfaring til å komme seg opp.

Dette bør du ha med om du skal bevege deg ut på isen:

  • Kasteline
  • Ispigger
  • Isstav eller øks for å lage hull i isen
  • Varmt klesskift i en vanntett pose
  • Telefon i vanntett etui