Frivillige stilte opp for flomofre
26 frivillige la ned tilsammen 190 frivilligtimer iløpet av det dramatiske flomdøgnet i Midt-Telemark kommune i juli.
22. juli var det i området ved Bø-elva ventet 40 millimeter regn, men målingene viste at det kom dobbelt så mye – hele 80 millimeter på svært kort tid. Styrtregnet gjorde at to campingplasser ble satt under vann, veier ble stengt og hus holdt på å velte ut i elva.
Rundt 350 personer ble evakuert fra boliger og campingplasser på grunn av flommen og flere personer ble isolert på hyttene sine på Lifjell fordi veien opp på fjellet ble stengt.
Ganske raskt etter at flommen var et faktum, tok frivillig Håkon Juven Munkerud kontakt med kommunen. Han regnet med at kommunen kom til å trenge hjelp og ga beskjed om at han samlet sine frivillige for å bistå der det trengtes.
Beskjeden fra kommunen kom ganske kjapt om at det trengtes hjelp til å drifte et Evakuerte- og pårørendesenter på Gullbring. Frivillige tok ansvar for å registrere inn evakuerte, smøre mat og dele ut mat og drikke og å være trygge medmennesker for feriegjester og fastboende som plutselig befant seg i en dramatisk situasjon.
Les mer: Når klima raserer
De frivillige etablerte også et beredskapssenter på Røde Kors-hytta Gvarvbu der tre frivillige fra Røde Kors og to ansatte fra Nome og Midt-Telemark brann og redning holdt til i et døgn. Beredskapstroppen på Lifjell hadde to transportoppdrag til apotek før veien åpnet igjen kl 21. tirsdag kveld.
Bø og Sauherad Røde kors bisto også med med transport av evakuerte til overnattingsplasser på studenthybler frem til vannet trakk seg tilbake.