Et barn leker i vannet inne i en stor badeball. Vis bildetekst
Vannlek og bading på brygga på sommerleiren på Haraldvigen.

Fint besøk på leir

I over førti år har Telemark Røde Kors arrangert sommerleir for barn med funksjonsnedsettelser på idylliske Haraldvigen utenfor Kristiansand. I år fikk de også storfint besøk.

Thor Inge Sveinsvoll er president i Norges Røde Kors og leder 50.000 frivilliges humanitære arbeid. I sommer fikk han for første gang besøkt aktivitet i Telemark.
- Det er helt tilfeldig at jeg ikke har besøkt dere ennå. Det handler om hvor jeg er blitt invitert og hvordan invitasjonene passer i kalenderen min. Jeg har hatt som mål å få besøkt flest mulig distrikter på kort tid, forteller presidenten.

En mann står på en bryggekant med en båt bak seg. Det er sol og han smiler til kamera.
President Thor Inge Sveinsvoll på besøk på Haraldvigen

Vi sitter blant barn og unge og leirdeltakere nede på brygga på Haraldvigen. Sommerleirdeltakerne har vært ute og fisket og de jobber nå sammen for å få renset garn. Noen hilser på flyndrer, fisker og krabber, andre tar seg et bad.

- Denne leiren er litt annerledes enn alt annet jeg har vært med på. Det er en roligere stemning her og energien blir brukt på selve aktiviteten. Det er en enorm energi blant de frivillige og de utstråler en ro og kontroll uansett om de er 15 eller 60 år. Alle har et blikk for de små tingene. Det sier litt om erfaringen til denne gruppen og det gir trygghet for deltakerne og for dem som har sendt barna sine hit.

Presidenten smiler sitt brede smil idet Kaptein Slange kommer strenende bortover gressplenen. Han har med seg sitt store septer og utfordrer barn og ferieledere til å dra på skattejakt. Han har mistet skatten sin og vil gjerne at de skal finne den igjen. Snart virrer det et 30-talls mennesker rundt på leirområdet og leter etter Kaptein Slange sine skatter.

En mann kledd ut i sjørøverdrakt
Plutselig dukker Kaptein Slange opp og utfordrer til skattejakt.

Leirens kjerne

Hvert eneste år i uke 32 arrangerer Telemark Røde Kors sommerleir for barn og unge med funksjonsnedsettelse på den idylliske øya Haraldvigen utenfor Kristiansand.

I tillegg til å gi barn og unge med ulike funksjonsnedsettelser en unik opplevelse, gir leiren foreldrene litt ekstra avlastning en uke i sommerferien. Hver deltaker får hver sin ferieleder som bor sammen med han eller henne hele uken og som har hovedansvaret for denne gjennom hele uka. I tillegg er flere funksjonsfriske ungdommer med på turen både for å støtte og hjelpe de frivillige lederne og bidra til å bygge bro mellom funksjonsfrisk ungdom om ungdom med funksjonsnedsettelser.

En etter en finner gruppene skattene til Kaptein Slange og lufta fylles av gledeshyl og latter over de fine – og gode – skattene som finnes i de små trekistene.

To barn sitter med sjørøverhatt og
Skatten er funnet og deltakerne på årets skattejakt sjekker ut innholdet.

Ingen sommer uten

Frivillige Mariann Ruud har vært med på Haraldvigen mange år. Akkurat nå sitter hun og ler og smiler over all gleden blant deltakerne.

- Det er så gøy å følge med på utviklingen deres! Jeg har fått være med på så mange turer og har fulgt mange av disse barna fra de var på sin alle første reise uten mamma og pappa. Jeg har sett dem blomstre utover i uka og jeg får se dem som har begynt en sorgprosess fordi de er blitt for store og vet at de ikke kan være med flere ganger, sier Mariann.

Hun forteller at de frivillige og deltakerne danner helt spesielle bånd som varer over flere år og mange av de frivillige har vært med i årevis, har hatt med seg familiene sine hit hver sommer siden barna var små og de har dannet et helt eget miljø sammen.

- Jeg kan ikke se for meg en sommer uten en uke på Haraldvigen, sier Mariann og titter ømt ut over gjengen hun har rundt seg.

En mann og en dame holder rundt hverandre
Mariann og mannen Vegar er to av de faste frivillige på Haraldvigen.
Fem personer står sammen i en klynge. De ler og spiser is
De fleste av de frivillige på Haraldvigen har vært med i mange år og har tatt med familiene sine. Dette skaper et unikt samhold og trygghet for både deltakere og familiene deres hjemme.

Om Thor Inge Sveinsvoll

Thor Inge Sveinsvoll er født i 1968 og kommer fra Bryne i Rogaland.

Han er utdannet rørleggermester, og har jobbet både som rørlegger, takstmann og i en årrekke i kommunal forvaltning.
Les mer om presidenten