Tre barn på stranda med oransje redningsvester Vis bildetekst
Bad, krabbefiske og gode sommeropplevelser med Ferie for alle

En sommer for alle

- Se da! Dette er jo som et idealsamfunn i miniatyr, sier en av de frivillige på "Ferie for alle" og bryter ut i et kjempesmil idet vi går nedover skogsstien på Eidene i Tjøme.

Det er aktivitetsdag og familiene som er med på Ferie for alle-oppholdet på Eidene i Tjøme utenfor Tønsberg denne sommeren, kan velge mellom flere skogsaktiviteter. Noen føler seg tøffe og tar sjansen på klatreveggen eller den store zip-linen. Andre trener seg på pil og bue-skyting eller har ulike gruppeoppgaver. Juving er også en mulighet.

- Jeg SKAL tørre å ta den store zip-linen i dag, sier Jeremia til tvillingsøsteren Johanne.

220812 eidene ffa skogsaktivitet pilogbue sikte liten
Pil og bue krever litt trening, men gir veldig mestringsfølelse når du får det til.

Mange barn får ikke de sosiale opplevelsene de trenger fordi familien strever økonomisk. I sommer har frivillige i Røde Kors sørget for at nesten 300 personer får ferieminner de kan snakke om og minnes gjennom høsten og vinteren.

Jeremia og Johanne er to av barna som er med på familieferien til Eidene denne gang. De har fanget krabber, trent på å svømme, lært å padle i kano og altså forsøkt seg på den store zip-linen. Nå går de med stjerner i øynene nedover den frodige skogsstien til aktivitetsområdet. 

Sommeropplevelser: Et geiteminne

To mammaer med bakgrunn fra vidt forskjellige land står og prater, ler og pleier sitt nye vennskap. Litt lenger borte går en flokk unger støyende forbi mens de forteller skrøner om alle krabbene de fanget på stranda og skryter av hvor mye bedre de er blitt i klatring, pil og bue eller andre aktiviteter i løpet av oppholdet.

220812 eidene ffa portrett johanne
Johanne (10) er en av mange som har fått nytt godt av tilbudene på Eidene denne sommeren.

6 opphold

Kommunene i Telemark ligger generelt over gjennomsnittet i forhold til barnefattigdom. Mange familier får ikke endene til å møtes. Barna i disse familiene kan ofte ikke delta på de samme fritidsaktivitetene som klassekameratene, og de har kanskje ingen ferieturer å snakke om etter sommerferien.

For barn kan det å komme tilbake til skolen etter hver eneste ferie uten å ha opplevd noe eller kunne fortelle om fine opplevelser føre til utenforskap, ensomhet og mobbing.

I sommer har Telemark Røde Kors arrangert seks ulike turer for familier fra lavinntektfamilier. To turer til Kristiansand dyrepark, én til Eidene, én til Haraldvigen utenfor Krisitansand, én til Merket i Valdres og én tur til Langedrag der familiene fikk unike gårdsopplevelser.

Til sammen har Telemark Røde Kors gitt sommerferie til 289 personer og 33 frivillige har brukt av ferien sin for å være med på å skape sommermagi.

- Målet var egentlig 300, men et par familier meldte avbud helt i siste liten slik at vi ikke fikk erstattet dem med noen andre, forteller Joakim Barnholdt som er koordinator for Ferie for alle på distriktskontoret.

Les mer om Ferie for alle

Noen tilbakemeldinger fra deltakere etter endt opphold:

«Superbra, pause fra bekymringer»

«Vært mer sammen med mamma og pappa» 

 «Være med andre barn. Leke uten bekymringer»

«Likte alt»

«Bra for barna å få venner»

«Likte å bli kjent med andre mennesker»