GLADE I SANG OG DANS: Sigrun og Margrethe setter pris på besøk fra Røde Kors, og synes sittedans høres ut som et spennende tilbud. (Foran fra venstre: Inger Lise Tangsrud, Sigrun Jørstad, Lindsey Grace Skogen, Margrethe Mastereid. Bak: Bente Furu og Marit Heia. (Foto: Bjørn Sodeland) Vis bildetekst
GLADE I SANG OG DANS: Sigrun og Margrethe setter pris på besøk fra Røde Kors, og synes sittedans høres ut som et spennende tilbud. (Foran fra venstre: Inger Lise Tangsrud, Sigrun Jørstad, Lindsey Grace Skogen, Margrethe Mastereid. Bak: Bente Furu og Marit Heia. (Foto: Bjørn Sodeland)

Heier på ungdommen

Marit Heia (85) har vært aktiv i besøkstjenesten i Kragerø over 20 år. Nå roper hun hurra for et nytt lokalt prosjekt som skal bidra til å engasjere yngre krefter.

-  Du blir jo bare yngre og yngre du Marit, sier en av damene som i dag er samlet rundt bordet i stua på Helle II, en boenhet for eldre på Helle utenfor Kragerø sentrum.

Her kjenner de fleste hverandre fra gammelt av og har vokst opp i samme nabolag.

Marit selv bor bare et steinkast unna, og de siste 20 årene har hun vært på faste besøke på omsorgsboligen sammen med en trofast gruppe besøksvenner. Her har de sunget gamle sanger, spist kake, skravlet, ledd og drukket mange liter traktekaffe. Ofte har de tatt med seg lokale musikere som har stått for underholdningen og bidratt til å bringe glemte sangtekster og melodier fram igjen.

DEN GODE SAMTALEN
DEN GODE SAMTALEN: - Det er jo hyggelig å sette seg ned for å ta en prat med de eldre og de setter enormt pris på besøk. (Foto: Bjørn Sodeland)

Yngre krefter

- Det er jo det jeg gjør som holder meg ung, men det er ingen tvil om at det er på tide å få inn noen yngre krefter i besøkstjenesten her i Kragerø, innrømmer Marit. Hun har selv passert 85 år, og mange av dem hun tidligere har gått på besøk sammen med har blitt nødt til å gi seg på grunn av helsa. I dag har hun, i tillegg til sin trofaste medsammensvorne Bente Furu, med seg Inger Lise Tangsrud og Lindsey Grace Skogen, to ivrige unge damer som er klare for å blåse nytt liv i besøkstjenesten.

-Målet vårt er å sparke i gang en rekrutteringskampanje for å få flere unge mennesker til å engasjere seg i besøkstjenesten og framover planlegger vi flere kurs for å lære opp nye besøksvenner lokalt, sier Inger Lise. Hun tror både de eldre på syke- og aldershjem og yngre menn og damer som stiller på besøk kan få mange hyggelige stunder sammen.

-Det er jo hyggelig å sette seg ned for å ta en prat med de eldre og de setter enormt pris på å få besøk. Det skal ikke så mye til å spre litt glede i en hverdag som for mange har blitt grå og trist, sier Inger Lise. For å live litt opp i forbindelse med dagens besøk, har hun bedt med seg faren Finn Ivar Terjesen fra Porsgrunn for å stå for underholdningen.  Han har med seg munnspill og på rekke og rad kommer kjente og kjære sanger som de fleste kan noen strofer av.

Jeg tror vi alle har mye å lære av de eldre.

Lindsey Grace Skogen, besøksvenn

Har mye å lære

Selv om yngre krefter stepper inn i besøkstjenesten, er det ifølge Lindsey ikke snakk om store omveltninger og endringer i konseptet. Noen planer for nye aktiviteter er på trappene, men først og fremst handler det om å møte de eldres behov, lære av dem og lære av Marit som har tilegnet seg mye erfaring gjennom årene.

- Jeg tror vi alle har mye å lære av de eldre. De sitter på mye kunnskap gjennom livserfaring, har tydelige verdier og er opptatt av det tradisjonelle.  Det aller viktigste når vi nå kommer som nye besøksvenner tror jeg er å bli kjent med dem og lære mer om hvilke ønsker og behov de har.  Vi ser jo at de liker å mimre om gamle dager og at sanger og historier bringer fram mange gode minner.

Dette blir suksess

De to beboerne Margrethe Mastereid og Sigrun Jørstad storkoser seg, og synes det er flott at også de unge vil være med på besøk. Til de nye besøksvennene har de følgende råd:

- Det er viktig at det skjer noe. Gjerne sang og musikk, foreslår Margrethe.

Når Inger Lise spør om dans også kunne vært aktuelt, blir Sigrun først litt skeptisk.

- Med disse beina tror jeg nok ikke det er aktuelt å danse, sier hun og ler, og Inger Lise må forklare at de vurderer å prøve seg på sittedans, en aktivitet der de eldre sitter på stoler mens de beveger seg til sang og musikk.

Skepsisen blir straks snudd til entusiasme.

- Ja det hadde vært moro. Sigrun sitter jo alltid og tramper takten når det er musikk her så dette tror jeg kommer til å bli suksess, konstaterer Margrethe.

FAKTA OM BESØKSTJENESTEN

  •  I Telemark er det registrert i underkant av 450 frivillige besøksvenner.
  • Deres oppgave er å besøke eldre og ensomme privat eller på institusjoner.
  • Mottoet til besøkstjenesten er: “Den beste medisin for et mennesker er et annet menneske”.
  • Aktiviteter som sittedans, sang og musikk er populært når større grupper samles på eldre- og sykehjem. Enkelte lokalforeninger har også en egen spatralle, der de som ønsker det kan få fikset håret, lakket neglene, behandlet føtter eller hender. De finnes også turgrupper som tar de eldre med ut i nærmiljøet for å få litt frisk luft.
  • En frivillig besøksvenn binder seg til å stille opp to timer annenhver uke.


Les mer om besøkstjenesten i Norge her