Jakten på Frank N. Stein

Skal hjelpekorpset bli best på søk og redning er det viktig å begynne tidlig. På Seljord er 20 ungdommer fra RØFF godt i gang med å gjennomføre kursene som kreves av voksne letemannskaper i Røde Kors.

«- Lag 1 kaller KO.

- KO svarer.

- Lag 1 melder funn framfor Røde Kors-huset

- Beskriv funnet.»

Fram til hit kunne dialogen over sambandet vært hentet fra hvilken som helst leteaksjon. Så begynner ting å utvikle seg.

- Det er en uåpnet pakke med kjærligheter, sier Erle Aufles, som har fått ansvaret for sambandet på sitt lag og sliter med å holde seg alvorlig.

201019_RØFF Seljord_samband_nettside
GODT JOBBA: Erle Aufles (høyre) har ansvar for samband på sitt lag og sliter med å holde seg alvorlig når hun skal rapportere funn av en pose med kjærligheter. (Foto: Bjørn Sodeland)

RØFF-leder Jarle Bjørge Øverland har nemlig valgt å kombinere kursing i KSOR (kvalifisert søk og redning) med en liten tjuvstart på Halloween.

- I dag har jeg sendt ungdommene ut på jakt etter såkalte tause vitner, eller gjenstander som kan bidra til å finne den vi leter etter. De har fått instruks om å lete etter ting og kroppsdeler som tilhører Frank N. Stein, og det ser ut som de er spesielt ivrige nå som de har oppdaget at det er godteri, sier Jarle.

201019_RØFF Seljord_Jarle_peker_nettsider
FULL KONTROLL: Jarle gir instrukser til ungdommen som gjør seg klare til søk etter tause vitner. (Foto: Bjørn Sodeland)

Den siste timen har de sittet mer eller mindre pent og pyntelig og lyttet til Jarle som har gjennomgått temaet søk etter savnet person og opptreden ved funn. Nå får de prøve seg i praksis og leter ivrig på parkeringsplassen, i busker og kratt, under biler og i søppeldunker på området. De benytter seg av søketeknikker gjennomgått på forelesningen i forkant, går med «museskritt» og snur og vender på alt de kommer over. Jarle har nemlig gitt tydelig beskjed om at i det virkelige liv blir hvert søkelag ansvarliggjort for sitt søkeområde og kan risikere å få spørsmål fra politiet i etterkant dersom funn dukker opp på et område de er satt til å dekke.

201019_RØFF Seljord lek og moro_nettside
TID TIL LEK OG MORO: RØFFerne fra Seljord varmer opp til dagens redningsøkt med en runde «gi et lite vink». (Foto: Bjørn Sodeland)

Kombinasjon av lek og alvor

RØFF er et tilbud til ungdom mellom 13 og 17 år der deltakerne lærer å ferdes og oppholde seg i naturen, får grunnleggende kjennskap til førstehjelp og lærer litt om arbeidet som gjøres i redningstjenesten. Det er også tid til litt lek og moro. På Seljord er Jarle full av påfunn, som dagens Frank N. Stein jakt, og selv om Renske Stel, som også er med som leder mener humoren er litt tvilsom, ser ungdommen ut til å storkose seg. En fast oppslutning på rundt 20 ungdommer på Seljord sier sitt. Renske selv bidrar også til noen avbrekk med lek og moro, og introduserte kveldens treff med en runde frisbee på parkeringsplassen, etterfulgt av gi et lite vink. Selv ble hun engasjert i hjelpekorpset gjennom RØFF og håper flere av ungdommene som er her i dag kommer til å dele hennes egen hobby i fremtiden.

- Jeg begynte i RØFF fordi jeg syntes førstehjelp var artig. Det var bra for min del for da oppdaget jeg hjelpekorpset som har blitt min yndlingshobby etter det. Jeg håper jo at så mange som mulig av ungdommene her opplever det samme som meg, for det er utrolig bra, sier Renske.

201019_busker og kratt_nettside
BUSKER OG KRATT: Hekken utenfor Røde Kors-huset får gjennomgå når gjengen fra RØFF søker etter godteri. (Foto: Bjørn Sodeland)

Les mer om RØFF her

Bli støttemedlem

Bli frivillig