Tre damer sitter i en bruktbutikk og strikker og prater. Vis bildetekst
En god prat og et meningsfullt prosjekt gjør godt.

Nettverket hjelper

Strikkepinnene klirrer, latteren sitter løst og praten går om alt fra strikketeknikker, nyheter, dårlige sjåfører, skuespillere og liv og død. Det er damenes aften i Røde Kors-butikken på Ulefoss.

I dag er det en gjeng på sju damer til stede. Felles for dem alle er at de kommer hit for de gode samtalene, latteren og samholdet. Det gjør heller ikke noe at det er ferdigkjøpt gelé og sjokoladepudding med vaniljesaus som serveres. Om det er hjemmebakt eller en litt enklere kjøpe-variant, betyr ikke så mye. Det er nettverket og folka som betyr noe.
Nettverksarbeidet til Røde Kors er et lavterskeltilbud til mennesker som ønsker økt sosial kontakt og mulighet til å bygge sosiale nettverk. Målet er å motvirke ensomhet og sosialt utenforskap. Gruppen på Ulefoss startet opp på nyåret som en ny møteplass for dem som trenger.

Mer om nettverksgrupper

Strikket kjærlighet

Damene på Damenes aften har også bestemt seg for å hjelpe andre. For en måned siden, satt de igang med et prosjekt for å hjelpe de tyngste rusavhengige som bor på gata i Oslo.

- Mesteparten av varmetapet til en person går gjennom hodet, derfor strikker vi luer og sokker til de som bor på gata. Så hekler vi små hjerter som vi syr på. Vi syns de fortjener litt ekstra kjærlighet, sier Hilde, én av dem som er i butikken denne ettermiddagen.

Eldre dame med strikket hatt sitter inne og smiler og ler til kamera.
Strikkede luer, en prat og en god latter forlenger livet for damene som er med på Damenes aften på Ulefoss.

De strikkede plaggene skal bli distribuert til de som trenger det gjennom Kirkens bymisjon sitt gatenære prosjekt 24sju.

Prosjektet startet først i forbindelse med Røde Kors sitt 150 års-jubileum i 2009 og var en del av prosjektet «150 veier til et varmere samfunn».

- Jeg tenkte at siden det største varmetapet er via hodet, kunne vi bidra med luer til de som bor på gata og på denne måten bidra til et litt varmere samfunn. Jeg kontaktet deretter 24sju som ønsket oss velkommen, forteller Anita Haugo Fredly som er ansatt i Telemark Røde Kors og driver bruktbutikken på Ulefoss.

I vinter tenkte damene at de fortsatt burde arbeide for et varmere samfunn, og de startet derfor opp igjen med strikkeprosjektet på damenes aften.

- I tillegg til at luer og sokker bidrar til at hverdagen til mottakerne kanskje blir litt bedre og varmere, så føles det godt for oss også - det gjør godt å vite at vi bidrar litt, sier Fredly.

Damegjengen nærmer seg allerede 100 luer, men ikke så mange sokker.

- Hvor mye det blir til slutt vet vi ikke, men vi drar innover til Oslo i oktober for å overlevere luer og sokker, sier hun.

Bli frivillig

Det beste stedet å være

Tre røde og et hvitt heklet hjerte ligger på et trebord sammen med en heklet blomst
Damene sender med litt ekstra kjærlighet til rusavhengige som bor på gata gjennom å hekle små hjerter og blomster som sys på luer og sokker.