Ungdommer sitter rundt bord i et utstillingslokale. Det er mørkt og en dame med Fellesverket-genser står og prater foran dem. Vis bildetekst
Enhetsleder for Fellesverk, Tonje Skåte Pettersen, ønsker velkommen til Middag med mening der oppdraget til alle middagsgjestene er å reflektere over hvordan pandemi-årene har vært.

Middag med pandemi-tanker

Over en tre-retters middag - og midt i fotoutstillingen «To år på kanten» - fortalte ungdom fra Skien om hvordan de har hatt det under pandemien til voksne med lokal påvirkningskraft.

Utstillingslokalet i Hamburgskuret på Langbrygga i Skien er dunkelt og litt rått, men lyslenker og varmelamper lyser og varmer opp i lokalet. 21 ungdommer er på vei inn til en tre-retters middag med mening. Noen har pyntet seg og stemningen er litt spent. De vet ikke helt hva de går til.
På veggene henger bilder tatt av fire lokale fotojournalister under korona-pandemien. Det er bilder av for eksempel arrestasjoner, hjemmeskole, sprit-regime og begravelser. Det er bilder av situasjoner som ungdommene har levd med og midt i store deler av sine formative år. Spørsmålet om hvordan det har formet dem som personer henger i lufta.
Den røde løperen er rullet ut og oppe på scenen er det dekket fire store bord med blomster og stearinlys.

Et dunkelt utstillingslokale med bilder av spritflasker og en mann som spiller trompet fra en veranda. I bakgrunnen er det dekket på bord der det sitter mange og spiser middag.
Middagen ble gjennomført midt i utstillingslokalet Hamburgskuret på Langbrygga i Skien. Middagsgjestene fikk omvisning i utstillingen "To år på kanten" mellom hovedrett og dessert.

Les mer om Fellesverket

Forrett

Det var Fellesverket Fratelli som arrangerte Middag med mening onsdag 11. mai sammen med fotografene bak utstillingen. Sammen med voksne fra politikken, politiet og Røde Kors deler de sine erfaringer fra to år med pandemi i utstillingslokalet på Langbrygga i Skien.

Frivillige fra Fellesverket laget forretten med mat donert fra Toyota sitt korona-avlyste julebord. Sammen med maten kom også spørsmålet: «Hva er dine sterkeste minner fra pandemien?»
Praten går løst og engasjert rundt bordene. Stemningen stiger i takt med at både triste og fine minner blir delt. Noen forteller om savnet etter skolen og dalende karakterer som følger av lite lærer-oppfølging. Andre nevner mer tid til familie og trening som mer positive minner og erfaringer.

- Det som overrasket meg mest, var kanskje hvor viktig skolen er for ungdommene, ikke bare som læringsarena, men også hvor stor del av livet det faktisk utgjør for ungdommene. Når det tas bort, er det så utrolig mye mer som forsvinner, sier Tone-Merete Hansen, påtroppende leder for Vestfold og Telemark Røde Kors da hun forsøker å oppsummere praten rundt bordet.

Fire ungdom og en voksen sitter rundt et bord og prater. Det er to bilder bak dem fra korona-pandemien.
Det ble mange gode tanker og refleksjoner rundt hvordan ungdom har hatt det gjennom korona-pandemien.

Hovedrett

Da hovedretten, chilli con carne, blir servert av Mathuset, er det på tide å reflektere rundt hvordan pandemien har endret hver og én som enkeltindivider og å tenke over om samfunnet har forandret seg som følger av korona-pandemien. Roger Hegland er representant for Arbeiderpartiet i Skien, sitter i ungdomsrådet og er én av de voksne på et av de andre bordene.

- Det er utrolig hvor raskt vi glemmer, men fotoutstillingen «To år på kanten» gir et godt innblikk i alt det rare og litt skumle som vi gikk gjennom under pandemien, sier Hegland.

Noe av det han bet seg merke i var all usikkerheten, skole på teams med mange rare kreative oppgaver, nye rutiner og noe kjedsomhet.

- Litt overraskende kanskje, men mange hadde også flere positive opplevelser fra nedstegningsperioden, forteller han.

En tallerken med belgisk vaffel med skogsbær på toppen vises frem foran en banner med fellesverket-logo.
Vaffelbrigaden serverte deilige belgiske vafler til dessert.

Dessert

Desserten kommer som bestilt da Vaffelbrigaden marsjerer inn i lokalet. Sammen med diskusjoner om hva som er ungdommens ønsker for fremtiden blir deilige vafler med frukt, karamellsaus og andre godsaker fortært. Tilbakemeldingene er blant annet at ungdommene savner et eget hus. Da gikk enhetsleder Tonje Skåte Pettersen fra Vestfold og Telemark Røde kors på scenen for å informere om mulighetene Fellesverkene gir ungdommene.

- Det var en veldig bra middag og bra at de voksne som var med ikke bare var foreldre, men folk som virkelig kan gjøre en forskjell. Opplegget under middagen, særlig noen av spørsmålene, gjorde at jeg fikk noe å tenke på, forteller Julie Almenning, som er leder av Røff og én av ungdommene som deltok på middagen.

Av deltakere på middagen var det representanter fra Røff, elevråd og ungdomsråd i Skien.

Banner med Fellesverket i front og i bakgrunnen ser du noen voksne og undgdommer som snakker sammen rundt et bord.
Når ungdom får møte voksne med påvirkningskraft skjer det noe magisk.

Spørsmålene ungdommene fikk under middagen:

  • Hva er de sterkeste minnene fra pandemien?
  • Hvordan har de to årene endret deg?
  • Hva tror du vi som samfunn har lært av koronatiden?
  • Hva ønsker ungdom i Grenland fremover?
En banner med fellesverketlogo står ved siden av en vegg der det er hengt opp mange hurtigtester på en lyseblå vegg.
Hvor mange hurtigtester har du tatt under pandemien?
mmm tanker 2
Ungdommens tanker om hva vi som samfunn har lært av pandemien.
Ordsky med ord som hjemmeskole, munnbind, teams, konronatester og mer
Bilde av ungdommenes sterkeste minner fra pandemien.
Ordsky med ors som festivaler, konsert, volleyball, steder å være, seksualundervisning med mer.
Ungdommenes tanker om hva de øsnker seg fremover.

 

 

Les flere saker om ungdomssatsinger i Røde Kors:

Ungdom hjelper ungdom

Smakfullt ungdomstilbud

Vil løfte fram ungdommen