Ung mann sitter på Fellesverket Fratelli og ser inn i kamera. Bak ham er det en ungdom som spiller og en logo med Fellesverket på. Vis bildetekst
Vlad Sidan var allerede i Norge da krigen startet og kunne ikke reise tilbake. Han var aktivt med på aktivitetene på Fellesverket Fratelli mens han bodde på akuttmottaket på Herøya i Porsgrunn.

Ungdom hjelper undgom

Fellesverkene Fratelli i Skien og Henrys hus i Porsgrunn har siden flyktningene fra Ukraina begynte å komme til Porsgrunn i begynnelsen av mars, inkludert ungdommene i de daglige aktivitetene i husene

I Ukraina var Vlad (21) en vanlig ungdom. Han studerte jus, gjorde seg klar til det voksne livet og besøke ei venninne i Norge, men dagen før han skulle hjem til Kiev, startet krigen i Ukraina.

- De første dagene leste jeg nyheter hele tida. Familien min lever i konstant stress og bekymring og det er vanskelig å konsentrere seg om noe annet, sier Vlad.

Vlad er en av de 28 ungdommene fra Ukraina som har brukt tilbudene fra Fellesverkene mens de bodde på ett av de tre mottakene i Grenlandsområdet. Ungdommene er blitt hentet flere dager i uka i taxi og har vært med på kreative verksted, yoga, norsktrening, leksehjelp, spill og chill-kvelder, turer til nærområdet og på kino.
- Det er dette vi trenger for å klare å tenke på noe annet enn krigen. Fratelli gir oss avslapping og avlasting fra mottaket, forteller Vlad.

Inkluderer i aktivitetene

Frida Hall Bolstad, som er koordinator på Fellesverket Fratelli, blir glad for tilbakemeldingene fra Vlad. Det er nettopp dette de har jobbet for å få til de siste månedene – at Fratelli og Henrys hus fungerer som et fristed for all ungdom i lokalmiljøet.

- Det viktigste er å få så mange som mulig ut i positiv aktivitet så fort som mulig, sier Hall Bolstad.  

I flere måneder har de jobbet målrettet mot mottakene for å få til logistikken slik at ukrainsk ungdom kan bli med på aktiviteter sammen med ungdommer som allerede bruker Fellesverkene Fratelli og Henrys hus.

- Ett av de mest rørende øyeblikkene var da elever fra en lokal ungdomsskole, som har faget Innsats for andre, på eget initiativ lagde smykker og velkomstkort til de ukrainske flyktningene. Det første ungdommene fra Ukraina gjorde da de fikk gaven, var å sette seg ned og lage gaver tilbake. Da ble jeg rørt, sier Hall Bolstad.

Det er sol og tre mennesker sitter på en benk og spiller kortskalle. De smiler og har kort plassert i panna.
En nydelig vårdag utenfor Fratelli la de alle bekymringer bak seg spilte kortskalle. På bildet (f.v) Silje Thronsen, Vlad Sidan og Arvid Olaus Straumsnes.

Ungdomsverter

Fellesverkene har også gjort et nytt forsøk dette året, etter lærdom fra flyktningkrisen i 2015. Det å satse på unge frivillige har de allerede gjort noen år, men med vinterens flyktningegruppe har de forsøkt seg på såkalte ungdomsverter. Det er ungdommer som ønsker å gjøre en ekstra innsats og å ta ansvar for flyktningene fra Ukraina. Silje Thronsen (19) var én av dem som meldte seg som ungdomsvert.

- Jeg var egentlig forberedt på at de ukrainske ungdommene kom til å være veldig tynget og at jeg måtte høre mange sterke historier, men det virker som om de setter pris på å tenke på noe helt annet – å bare kunne spille kortskalle, le og prate om banale ting, forteller hun.

Noen av ungdommene har hatt behov for norsktrening, andre har ikke vært interessert i å lære norsk, men har heller hatt behov for å la tankene fare med kreative aktiviteter. Uansett hva de har trengt, har det vært fint å ha noen som har hatt ekstra ansvar for inkluderingen. Og integreringen har faktisk fungert så godt at det til og med har oppstått litt romantikk mellom et par av de norske og ukrainske ungdommene på Fellesverket.

Her finner du mer info om Fellesverket

Les også:

Smakfullt ungdomstilbud

Vil løfte fram ungdommen