Mann og dame på møterom med PC, papirer og kaffekopper på bordet. Vis bildetekst
MØTER: Jostein Brudeli og Anne-Merethe Nergård i Røde Kors sine lokaler etter et Teams-møte for å følge opp en av deltagerne i gjeldsarbeidsprosjektet. (Foto: Aleksander Båtnes / Røde Kors)

Avgjørende hjelp til de som sliter med gjeld

Stor gjeld etter soning kan presse løslatte tilbake til kriminalitet. Røde Kors-frivillige vil hjelpe flere til å bryte en ond spiral med prosjekt for gjeldsarbeid.

– Jeg mener folk har rett til en sjanse. Hvis de har klart å stable seg litt på beina og er villige til å jobbe for å gjøre noe med situasjonen sin, forklarer Anne-Merethe Nergård.

Hun er frivillig i Røde Kors og jobber med gjeldsarbeid. Da hjelper hun innsatte og tidligere straffedømte som har stor gjeld og ønsker å få kontroll over egen økonomi. Blant annet for å hindre at løslatte tyr til mer kriminalitet for å prøve å betjene gjelden. 

Gjeldsarbeidsprosjektet er en del av Røde Kors Nettverk etter soning.

Uskyldige blir rammet

– Min motivasjon for å gjøre dette arbeidet er å sørge for at familien og menneskene rundt har muligheter. Uansett hva den som sitter i suppa har gjort for å havne der, er det mange rundt som kan bli uskyldig rammet av en slik situasjon.

Nergård poengterer at økonomiske problemer raskt får store ringvirkninger. Helt fra nærmeste familie av den som sliter, men også samfunnet som helhet.

Hun får støtte av Jostein Brudeli som er ansatt i Røde Kors for å starte opp og drive prosjektet.

– Jeg mener det burde være et lett valg. Enten en skattebetaler som bidrar til samfunnet, eller en kriminell som koster samfunnet massevis, sier Brudeli.

Stort behov

Prosjektet har pågått i Trondheim i snart to år, og har hatt stor aktivitet. 13 frivillige har i løpet av perioden hjulpet 45 deltagere med gjeldsproblematikk. Og det kunne lett vært flere.

– Behovet er stort, og det er flere som har behov for denne typen hjelp, men vi har måttet prioritere, så deltagerne kan få tilstrekkelig kvalitet på oppfølgingen i en prosess som kan være både krevende og langvarig.