Skjermbilde 2024-05-16 kl. 13.32.22 Vis bildetekst
Fotball er en av de mest populære aktivitetene i hallen den kvelden vi er på besøk. (Foto: Gabriel Bjørge / Røde Kors)

Åpen hall - en arena for aktivitet, nettverk og vennskap

På fredagskvelder kommer opp mot 130 ungdommer for å være med på Åpen hall i Fosslia fjellhall.

Et sted man kan senke skuldrene
Åpen hall er et lavterskeltilbud i Stjørdal kommune der frivillige gjør det mulig å ha en sosial og uformell arena for ungdom og voksne. Her kan de komme sammen for å være i aktivitet samt bygge nettverk og vennskap.

Man kan selv fritt velge å delta på aktiviteter som fotball, håndball, basketball, badminton, volleyball og bordtennis. - Dette skal først og fremst være sosialt og artig, sier Inger-Ruthgerda Wellendorf, leder for Omsorg i Stjørdal Røde Kors.

I kaféen i andre etasje kan man sette seg ned og spille brettspill og kort, eller bare slå av en prat. På kjøkkenet jobber frivillige i stekeosen fra vaffeljernene som freser kontinuerlig gjennom kvelden. Her kan de oppmøtte forsyne seg fritt av vafler og frukt, og leske strupen med saft, kaffe og te.

Sindre Ferkingstad er lokalforeningssleder i Stjørdal Røde Kors. Han tror treffpunkter som Åpen hall og Ungdomscafé betyr mye for ungdommen i nærområdet, blant annet fordi de kan senke skuldrene sammen med venner. - Her har de et møtepunkt som er trygt og kontrollert, samtidig som ingen krever noe av deg.

10-årsjubileum og fullt hus
Inne i hallen runger lyden av hvinende skosåler, baller som spretter, engasjerte rop og latter. Ved inngangen sitter i kveld Victoria Lyngaas Haugan. Hun 18 år, Røde Kors-frivillig og for kvelden ansvarlig for å notere hvem som kommer og går i hallen. Hun forteller at de har en grense på 130 deltakere og at det et ofte er fullt hus i Fosslia fjellhall på fredagskveldene. - Det er veldig tydelig at det er viktig for ungdommen. Det er uformelt og fint, og kan bidra til et bedre miljø i byen.

Noen av deltakerne i hallen kan informere om at flere av de oppmøtte har vært med helt siden starten. I år er det nemlig jubileumsår for Åpen hall. Det er 10 år siden aktiviteten ble opprettet. Den gang var det FAU på ungdomsskolene i kommunen som ønsket et rusfritt møtepunkt for ungdommen. Etter initiativ fra Stjørdal Røde Kors startet aktiviteten opp sammen med Stjørdal kommune og SLT-koordinator Kari Christensen. I dag er det Stjørdal Røde Kors som drifter tilbudet med god hjelp fra Stjørdal kommune som leier ut Fosslia fjellhall gratis til denne aktiviteten. Annenhver fredag når Ungdomskontakten arbeider kveld, benytter de også anledningen til å delta. Det er de som kjenner ungdommen best.

Flere grunner til suksessen
- Vi trenger en slik inkluderende og integrerende arena, sier Rami Jamal Shpani. Han er ansatt i Ungdomskontakten i kommunen og forteller at det er stor interesse ved at de ukentlig mottar mange meldinger med spørsmål på sosiale medier fra folk som lurer på om Åpen hall er åpen også denne fredagen. Shpani sier videre at aktiviteten er et godt eksempel på et bra og viktig samarbeid mellom kommunen og Røde Kors.

Ungdomskontakten sier at det å ha et aktivitetstilbud som er utenfor sentrumskjernen, men samtidig ikke for langt unna, kan være en av suksessfaktorene. De tror Åpen hall trekker ungdom bort fra sentrum til et tilbud som gir mulighet for fysisk aktivitet, samtidig som det er mulig å treffe venner eller bli kjent med nye folk.

Avhengige av frivillige
Lokalforeningsleder Ferkingstad sier at de ser en stadig økning av folk som benytter seg av tilbudet. - Så vi må fortsette med det gode samarbeidet vi har med Stjørdal kommune. På den måten kan vi sørge for at aktiviteten består. Han er også tydelig på at de er avhengige av å rekruttere frivillige for å fortsette. - Vi vil gjerne være her i 10 år til, avslutter han.

Lyngaas Haugan har en oppfordring til folket, nemlig å få flere til å delta som frivillige i Stjørdal Røde Kors Omsorg. - Man utvikler seg som person, får oppleve så mye fint og møtt mange folk fra forskjellige bakgrunner og kulturer. Vi er en veldig sosial og sammensveiset gjeng. Dersom vi får nok folk til å stille opp, så klarer vi å holde tilbudet i gang, sier hun med et smil.