Bildet viser konturene av unge mennesker foran en solnedgang på en strand. Himmelen er farget oransje i det solen går ned Vis bildetekst
"Det er dejlig å være norsk i Danmark"! Bildet er fra ett av våre ungdomsopphold i Danmark. Foto: Røde Kors

På ferie med ungdommen

For trettisyvende gang tok vi med oss ungdommer fra fylket på én ukes avbrekk fra hverdagens kjas og mas.

Mange barnefamilier i Norge sliter økonomisk. I dag lever over 101 000 barn i Norge under EUs fattigdomsgrense. Antall barn som vokser opp i fattigdom øker, viser tall fra SSB. Bare i Trøndelag økte antallet barn og unge som levde i familier med vedvarende lav inntekt fra litt over 6000 i 2014 til nesten 7000 barn i 2016.

Én av konsekvensene av fattigdom er at foreldrene ikke har mulighet til å gi barna de sosiale opplevelsene de har behov for. Med Ferie for alle ønsker Røde Kors å kunne bidra til gode ferieminner for barn og unge. Ferie for alle er et gratis ferietilbud til barn, ungdommer og barnefamilier med svak økonomi. Gjennom ferietilbudene ønsker vi å bidrar vi til sosial deltagelse og utvikling, nettverksbygging og inkludering.

"Det er dejlig å være norsk i Danmark" 

Ett av våre faste ferietilbud er ungdomsoppholdet i Danmark. På starten av sommeren var 30 ungdommer, 10 frivillige ledere og en bussjåfør fra Nidaros Tour på en ukes ferie på Sæby Fritidssenter. Ungdomsoppholdet har blitt arrangert hele 37 ganger, og det første oppholdet fant sted allerede i 1981!

Målet med ferieuken i Danmark er å bidra til at ungdommer får kommet seg bort fra en utfordrende hverdag. Vi ønsker å bidra til at de får reise sammen med andre ungdommer og trygge voksne slik at de får gode ferieminner.

Dette kan ha en stor betydning for ungdommenes fremtid. Én av ungdommene som har vært med Røde Kors til Danmark skriver:

«Ungdomsoppholdet er en av få tingene fra barndommen min jeg husker og spesielt i positiv forstand, og hvordan det til den dag i dag er noe jeg kan se tilbake på og bruke som en forsikring, over at hadde omstendighetene vært annerledes ville jeg faktisk ha vært i stand til å bli kjent med andre på min alder, håndtere penger og egen økonomi og bare være "normal", uten alskens ansvar og bekymringer, rett og slett at det ikke var meg det var noe galt med»

Våre frivillige opplever også at ungdommen får mulighet til å blomstre på disse turene. I rapporten for ungdomsoppholdet i 2016 skriver de frivillige:

«Å se de brede smilene, høre latteren, se engasjementet under ”konkurranser”, applausen da vi ankom de store fornøyelsesparkene, interessen for det vi opplevde, alle spørsmålene om alt og ingenting, de gode samtalene, jubelen over scoring på fotballbanen og gledeshyl i svømmehallen varmer hjertene hos lederne. Det ble mange tårer da vi skiltes etter endt tur, og spørsmål om de kunne få være med til neste år. Flere kom med positive tilbakemeldinger på engasjerte og positive voksne»

Én av våre flotte frivillige som er med ungdommene på tur er Arnt Troøien. Her hører du Arnt fortelle hvorfor han er frivillig i Røde Kors: 

Ferie for alle 2018

Vel 10 uker i året tilbyr Røde Kors i Trøndelag ferieopphold for barn, barnefamilier og ungdommer i fylket vårt. Mer informasjon om oppholdene og søknadsprosessen finner du her.

Dette er de ferieoppholdene Røde Kors har arrangert/arrangerer i Trøndelag i år:

 • Uke 8: Vinterferie, Limingen Gjestegård, Røyrvik 17. – 21. februar.
 • Søknadsfrist: 23. januar.
 • Uke 8: Vinterferie, Limingen Gjestegård, Røyrvik 21. - 25. februar.
  Søknadsfrist: 23. januar.
 • Uke 13: Påskeferie, Limingen Gjestegård, Røyrvik 28. mars – 1. april.
  Søknadsfrist: 23. januar.
 • Uke 26: Ungdomsopphold, Sæby Fritidssenter, Danmark 23. - 30. juli.
  Søknadsfrist 27. april.
 • Uke 28: Sommerferie, Fonnfjell hotell, Meråker 9. - 13. juli.
  Søknadsfrist 27. april.
 • Uke 28: Sommerferie, Langvassheimen, Namdalseid 9. – 13. juli.
  Søknadsfrist 27. april.
 • Uke 30: Sommerferie, Vauldalen Fjellhotell, Røros 23.- 27. juli.
  Søknadsfrist 27. april.
 • Uke 51: Juleferie, Røros Hotell, Røros 22. – 27. desember.
  Søknadsfrist 5. november.
 • Uke 52: Nyttårsopphold for ungdommer. Vi ønsker å tilby nyttårsopphold for ungdommer i 2018, men dette i forbehold om økonomisk støtte fra Gjensidigstiftselen, hvor søknadsfrist er 15. september. Mer informasjon om dette oppholdet vil komme her i september/ oktober.