– Flere vet hva de skal gjøre i en akutt situasjon, men mange tør allikevel ikke hjelpe i frykt for å gjøre feil, sier Marit Hermundsgård, leder for ressursgruppe samfunnssikkerhet og beredskap i Sør-Trøndelag Røde Kors. Foto: Marius Sunde Tvinnereim / Røde Kors Vis bildetekst
– Flere vet hva de skal gjøre i en akutt situasjon, men mange tør allikevel ikke hjelpe i frykt for å gjøre feil, sier Marit Hermundsgård, leder for ressursgruppe samfunnssikkerhet og beredskap i Sør-Trøndelag Røde Kors. Foto: Marius Sunde Tvinnereim / Røde Kors

Førstehjelp handler om å tørre å hjelpe

På vei hjem fra en Coldplay-konsert i København i fjor sommer hørte Margit Hermundsgård, hennes ektemann og et vennepar, rop om hjelp. De valgte å hjelpe.

– Flere vet hva de skal gjøre i en akutt situasjon, men mange tør allikevel ikke hjelpe i frykt for å gjøre feil, sier Marit Hermundsgård, leder for ressursgruppe samfunnssikkerhet og beredskap i Sør-Trøndelag Røde Kors. Hun har selv erfart hvor viktig det er å tørre å hjelpe.

Prøvde å redde liv

– Vi gikk gjennom parken sammen med andre som var på vei hjem fra Coldplaykonserten, da vi plutselig hørte rop i det fjerne. Vi trodde først at det kunne være noen som tullet, og tenkte ikke så mye over det, forteller Hermundsgård.

Men ropene ga seg ikke. Det var noe som ikke stemte. Vennegjengen bestemte seg derfor for sjekke hvor ropene kom fra.

– Vi begynte å bli redd for at det kanskje var en voldtekt, for det var så mange rop, sier Hermundsgård.

De begynte å løpe mot der hvor skrikene kom fra, og langs ett av de mange vannene i parken møtte de to jenter, rundt 17 år gamle, som sto i vannkanten.

– Det ligger noen i vannet, ropte de to jentene.

Vel 20 meter ut i vannet lå en kvinne på ryggen og ropte etter hjelp. Mellom kvinnen i vannet og vannkanten var det høyt og tykt siv og gjørmete våtmarksområde. Mens ektemannen til Hermundsgård løp for å hente hjelp og ringe etter ambulanse, slo de andre seg gjennom det tykke sivet for å nå vannkanten samtidig som de ropte etter kvinnen og lyste med mobiltelefonene for å vise henne hvor de var.

– Når vi kommer oss gjennom sivet ser vi plutselig at kvinnens hode går under vann. Og da kjenner jeg det i magen. Dette er reelt. Vi kan ikke bare stå her, uten å prøve å redde livet hennes, husker Hermundsgård.

20160705-Coldplay-Kobenhavn
Det var like ved denne stien at kvinnen i vannet ble hørt av Margit Hermundsgård og følget fra Trondheim etter Coldplay-konserten. Her er de på vei gjennom parken, til konsertområdet. Foto: Privat

Redd for å bli dratt under

Hun tok av seg festivalstøvlene og strikkejakken og la seg på svøm mot den druknende kvinnen. Hermundsgård var redd for at hun kunne bli trukket under vann dersom kvinnen fikk panikk og grep tak i henne, og hun bestemte seg derfor for å være tydelig og bestemt når hun kom frem til kvinnen.

– Hei, jeg heter Margit, og jeg kommer og henter deg. Strekk ut kroppen så langt du klarer, så skal jeg dra deg i land, sa jeg strengt til henne. Men det hjalp nok meg like mye som det hjalp henne å si høyt hva som skulle skje. Kvinnen var helt rolig, og gjorde akkurat som jeg sa. Hun var kjempeflink, sier Hermundsgård.

Med tommelen og pekefingeren holdt Hermundsgård et pinsettgrep i skulderen på genseren til kvinnen og trakk henne mot land. Fremme ved vannkanten tok hun grep rundt livet på kvinnen og trakk henne opp.

– Hei. Det er mye koseligere å hilse på deg her, sa jeg til henne når vi lå på land. Kvinnen skalv og gråt. Hun var beruset, og husket ikke hvordan hun hadde havnet i vannet, forteller Hermundsgård.

Få som tør å hjelpe

En spørreundersøkelse utført av Respons Analyse for Røde Kors viser at kun 4 av 10 av de spurte tør gi førstehjelp i de mest vanligste kritiske situasjonene hvor førstehjelp kan redde liv. Samtidig er det flere som svarer ja på om de vet hva de skal gjøre. Dette viser at selv om mange opplever å ha kunnskapen, er de ikke trygge nok på seg selv til å tørre å gjøre noe.

Er du nærmest den som blir akutt syk eller skadet er det du som må ta ansvar og hjelpe. Din kunnskap og innsats kan redde liv. Kan du førstehjelp? Dette bør du kunne.

Hjemme i Trondheim har Hermundsgård fått tid til å bearbeide inntrykkene fra hendelsen i fjor sommer.

– Det å havne i vannet kan skje den beste. Hadde ikke vi stoppet opp og lyttet til skrikene, ville vi kanskje avfeid det som rop fra noen som hadde det morsomt. Det viser bare hvor viktig det er å bry seg. At vi skal sjekke om de rundt oss har det bra. Å spørre én gang for mye er bedre enn å ikke spørre i det hele tatt, sier Hermundsgård.

I undersøkelsen fra Respons Analyse svarer 8 av 10 at årsaken til at de ikke vil yte førstehjelp er frykten for å gjøre vondt verre. Hermundsgård mener at alle kan bidra til å redde liv. Kan du ikke svømme eller utføre hjerte- og lungeredning, så kan du ringe 1-1- 3 eller snakke med den som trenger hjelp for å bevare roen.

– At det var vi som reddet kvinnen fra drukningsdøden er ikke så sikkert, men vi fikk henne i alle fall opp av vannet. Vi turte å gjøre noe. Det viktigste er å vise at man bryr seg, og at man bidrar med det man kan der og da, sier Hermundsgård.