20170328.Orkdal Kung fu.21220-1_bredde25 Vis bildetekst
I en gymsal på Fannrem møtes barn og voksne til Kung Fu-treninger hver tirsdag og torsdag. – Kung Fu passer alle, uansett alder. Bevegelsene og mønstrene er hentet fra gamle kamp-teknikker, men målet er å oppnå god helse gjennom fysisk og mental trening. Det er med på å forebygge sykdom, forteller instruktør Jani Hosseini. Foto: Marius Sunde Tvinnereim / Røde Kors

Kung Fu-integrering

Før han flyktet fra Iran var Jani Hosseini hovedinstruktør i en Kung Fu-klubb i Tehran. I Orkdal Røde Kors bidrar han nå til integrering i kommunen, og til at barn, ungdom og eldre oppnår god helse.

 – Én! To! Tre! Stopp!

I en gymsal på Fannrem beveger over 20 barn, ungdommer og voksne seg i bestemte sekvenser av mønster på instruktør Janis kommando. Han går rundt og inspiserer hver og en av de. Griper litt på armene og skuldrene deres for å sjekke at de har god balanse og styrke i kroppen. De eldste ungdommene, som har trent Kung Fu en stund, blir ristet litt ekstra godt i. For å oppnå riktig Kung Fu-teknikk, må både kropp og sinn være i balanse.

20170328.Kung-Fu-Jani.20515_1_low26
Jani Housseini har over 30 års erfaring fra stilartene Wushu og Kung Fu To’a, en kampkunst utviklet i Iran på 60-tallet, som kombinerer tradisjonell kinesisk Kung Fu med inspirasjon fra blant annet yoga. Bakgrunnen sin bruker han nå til å skape en arena for integrering i Orkdal, og til at barn, ungdom og eldre oppnår god helse. Foto: Marius Sunde Tvinnereim / Røde Kors

– Det som er så kjekt med Kung Fu er at det passer alle, uansett alder. Bevegelsene og mønstrene er hentet fra gamle kamp-teknikker, men målet er å oppnå god helse gjennom fysisk og mental trening. Det er med på å forebygge sykdom, forteller Jani.

Han har over 30 års erfaring fra stilartene Wushu og Kung Fu To’a, en kampkunst utviklet i Iran på 60-tallet, som kombinerer tradisjonell kinesisk Kung Fu med inspirasjon fra blant annet yoga. I Orkdal bruker han kunnskapen sin for å tilby mosjon og sprek integrering hver tirsdag og torsdag til innvandrere og flyktninger i kommunen.

20170328.Orkdal Kung fu.21393-1
Toril Marie Lundager (til venstre) sier at Kung fu er god trening, og at hun synes det hjelper henne å holde seg i form. – Det blir også nesten som en familie, det er veldig sosialt å være med, sier hun. Foto: Marius Sunde Tvinnereim / Røde Kors

– I Kung Fu er alle likeverdige. Det er for det meste innvandrere og flyktninger på treningene, men jeg håper at alle i kommunen vil føle seg velkommen. Her er det plass til alle som vil, sier Jani.

Spennende øvelser

Shayma (7) står på rekke med de andre Kung Fu-utøverne og holder balansen på én fot og sparker med den andre. Hun synes at øvelsene i Kung Fu er artige, men håper også at det gjør henne sterkere. Sammen med familien kom hun til Norge fra Syria for bare noen måneder siden.

– Kung Fu er litt vanskelig, men når det er spennende øvelser så er det kjekt å holde på like vel. Det er fortsatt kaldt å leke ute, så det er bra vi er innendørs. Når jeg ikke er på skolen liker jeg også å synge og svømme.

At Kung Fu er bra for både kropp og sinn er også viktig for Shayma, for hun har allerede lagt planer for fremtiden.

– Når jeg blir stor skal jeg bli lege, forteller hun.

20170328.Orkdal Kung fu.21573_1_low27
– Kung Fu er litt vanskelig, men når det er spennende øvelser så er det kjekt å holde på like vel, sier Shayma (7). Foto: Marius Sunde Tvinnereim / Røde Kors

 

Hele familien bidrar

I Iran arbeidet Jani og kona Sara som skreddere, og de har derfor sydd klubbens egne drakter til noen av medlemmene. Venninnen Laila har brodert merkene som pryder draktene. Både sønnen Ali og datteren Atena er også med på treningene, sammen med Monin, som er svigersønnen til Laila. Ali og Monin har som mål å få svart belte, og bidrar også som hjelpeinstruktører når det trengs.

– Røde Kors er som en stor familie som hjelper alle, uansett bakgrunn. Da jeg kom til Norge for over to år siden fikk jeg høre om Røde Kors og det viktige arbeidet som gjøres lokalt. Da jeg ble spurt om jeg ikke kunne tenke meg å være instruktør, var det ikke vanskelig å takke ja, sier Jani.

Både Jani og Sara ble født i Afghanistan, men flyktet med familiene sine til Iran da de var små. Jani forteller at det ikke var enkelt å være Afghansk i Iran. Familiene deres opplevde trakassering og hadde ingen rettigheter i landet. Heller ikke barna Ali og Atena, som er født i Iran, fikk rettigheter. Familien bestemte seg derfor for å selge alt de eide og flykte til Norge.

image1_low29
Da Jani flyktet fra Iran for å gjenforenes med familien, gikk veien gjennom Tyrkia. I overfarten til Hellas mistet han alle medaljene sine i havet Men diplomene har han fortsatt. Her er bekreftelsen på bestått svartbelte-grad i Tehran. Foto: Privat

I 2011 dro hele familien til Hellas. Etter noen måneder kom Sara og Atena seg til Norge og asylmottaket på Kyrksæterøra. Det gikk et helt år før Ali ble gjenforent med Sara og Atena. Han kom seg til Norge på egenhånd som 12-åring, gjennom Sverige. Jani er den eneste i familien som mangler oppholdstillatelse, men familien er positiv til at også det løser seg. Nå praktiserer han norsk med frivillige i Orkdal Røde Kors, og håper at han kan fortsette å utvikle Kung Fu-miljøet i Orkdal.

– Jeg er ikke så god i norsk ennå, men det betyr ikke at jeg ikke kan instruere i Kung Fu. Det er et internasjonalt språk. Jeg vil fortsette med dette resten av livet, og det gleder meg mye at det er så mange som ønsker å være med på treningene mine, sier han.

20170328.Orkdal Kung fu.20753_1_low30
Datteren Atea, vennen Monin og sønnen Ali er også med på Kung Fu-treningene. Monin og Ali bidrar også som hjelpeinstruktører. Foto: Marius Sunde Tvinnereim / Røde Kors

Internasjonal Kafé

Kung Fu-treningene er et mangfolds- og integreringstilbud som Orkdal Røde Kors arrangerer i tillegg til Internasjonale kafé, som finner sted i Orkanger annenhver onsdag. Det er en sosial møteplass åpen for alle, hvor formålet er å praktisere norsk. Det arrangeres også temakvelder, blant annet med førstehjelp, dansekurs og matlaging. Leder for Orkdal Røde Kors Omsorg, Bjørn Kjetil Lium, forteller at de har fått god tilbakemelding på Kung Fu-treningene. Ikke minst fra instruktøren selv.

– Vi ser at Jani stråler når han får holde på med det han liker. Han er engasjert menneske som ønsker å bidra til å gjøre samfunnet til et bedre sted med sin bakgrunn. Resultatet er at barn og voksne i hele kommunen er et aktivitetstilbud rikere, sier han.

Orkdal Røde Kors opplever en økning i antall frivillige og medlemmer. De har nå flere prosjekter og aktiviteter som de ønsker å gjennomføre.

– Orkdal Røde Kors er opptatt av å ha mange ulike tilbud til alle i samfunnet. Vår holdning er at alle mennesker er ressurser, og alle kan bidra med sitt, uansett bakgrunn, sier Lium.

20170328.Orkdal Kung fu.21132_1_low28
Kung Fu Family: Fra v: Leder i Orkdal Røde Kors Omsorg, Bjørn Kjetil Lium, Ali Hosseini, leder i Orkdal Røde Kors Gunnar Lysholm, Jani Hosseini, Monin Al Sahkar og Atea Hosseini.