Menn snakker – Samtalegruppa har blitt som et mentalt treningsstudio
Jeg er glad for å se fordommer som at menn ikke snakker om følelser bli motbevist. Flere som har vært med sier de har fått hjelp til å møte utfordringer på nye måter, og at de føler seg mindre alene.
Siden samarbeidet mellom LINK Trondheim og Trondheim Røde Kors startet i 2015 har over 100 personer deltatt i 18 ulike samtalegrupper for å hjelpe hverandre. Siste tilskudd til tilbudet er «Menn snakker» som startet tidlig i år – et tilbud for de som etter stereotypien har vanskelig for å snakke om følelser.
Alle kan vi oppleve vanskelige perioder. Tanker har en tendens til å leve sitt eget liv, og noen ganger kan det kjennes vanskelig å komme videre.
I LINK Trondheim, en del av Trondheim Røde Kors, har vi nå lansert tilbudet Menn snakker med gratis samtalegrupper for menn mellom 18-35 år.
«Ta det som en mann
Samtalegruppene som rettet seg spesifikt mot menn ble startet opp på vårparten etter at LINK Trondheim og Trondheim Røde Kors over lengre tid hadde mottatt henvendelser fra unge menn om at de ønsket et slikt tilbud.
Vi vet at mange menn går alene med vanskelige tanker i lang tid før de søker hjelp. Det kan i flere miljøer sitte langt inne å vise følelser og si fra om at hverdagen ikke alltid går på skinner. «Ta det som en mann» og «mann deg opp» er setninger som fremdeles blir brukt i dagligspråket i 2020. En del har et begrenset nettverket. I noen miljøer er det heller ikke tradisjon for å åpne opp og prate om det man har på hjertet. Da er det kort vei til å kjenne på ensomhet.
Mentalt treningsstudio
Menn snakker er lavterskel, gratis samtalegrupper for alle mellom 18–35 år. Det eneste kriteriet er at du kan sette av to timer én gang i uka. Da møtes 4–7 deltakere til en god prat rundt bordet på Røde Kors-huset i Trondheim. Deltakerne har ulik bakgrunn, men fokuset i samtalegruppa er alltid likt: Hvordan få det bedre herfra og framover?
For noen menn kan terskelen kjennes høy for å delta i ei samtalegruppe. Kanskje er man usikker på hvem de andre er, og det kan være sårbart å skulle dele egen historie. Men nettopp kombinasjonen av å dele og lytte til andre gjør at det oppstår et eget fellesskap i samtalegruppa. Det skal være trygt å delta, og alle som blir med skriver under på en taushetserklæring på første møte.
Flere forteller at de har savnet en arena hvor det kjennes trygt å vise sårbarhet og dele tankene sine. Én av deltagerne sa det veldig godt: «Jeg går jo på et senter for å holde meg i god fysisk form. Samtalegruppa har for meg blitt et mentalt treningsstudio.»
LINK er åpent for alle
LINK – senter for selvhjelp og mestring finnes i de tre største byene i landet: Oslo, Bergen og Trondheim. I tillegg til Menn snakker, tilbyr LINK Trondheim også blandede grupper for alle over 18 år. Felles for gruppene er at det ikke finnes en utpekt leder, og alle er hverandres støttespillere.
Hvis det er én ting jeg har lært av samtalegrupper gjennom LINK – er det at å lytte til andre gir nye perspektiver på eget liv.