Bildet viser en gutt med fjellsko og sekk som går langs en traktorsti i strålende solskinn Vis bildetekst
På vei opp til Ruten, Hemne. Selv på kortere dagsturer i sommer er det viktig å ta sine forholdsregler. Foto: Marius Sunde Tvinnereim

Sommer, sol og sikkerhet

Fjellvettreglene er relevante hele året, for både korte og lengre turer. På denne siden finner du råd om hvordan du kan få en fin og sikker opplevelse i naturen.

Sommeren er her og vi oppfordrer alle til å både benytte seg av naturen og ta nødvendige forholdsregler for en tryggest mulig sommer.

Vi anbefaler deg å sette deg inn i Fjellvettreglene, uansett når på året du skal ut i naturen. I tillegg bør du gjøre deg kjent med grunnleggende førstehjelp. Dette kan gi en trygg turopplevelse, både for deg og andre.

Ut på tur i sommer?

  • Sjekk alltid værmeldingen før du legger ut på tur. Stol ikke blindt på et godværsvarsel.
  • Vi anbefaler alle å alltid ha med seg kart og kompass, i tillegg til mobiltelefon med ekstra nødlader.
  • Ta med deg en liten refleksvest - uansett tur. Da blir du mye enklere å oppdage dersom Røde Kors må ut å lete etter deg.
  • Ha alltid med deg en godt utstyrt førstehjelpsveske (sportsteip, gnagsårplaster, vanlige plaster og støttebandasje er et minimum).
  • Vi anbefaler også at du tar med deg en fjellduk på tur. Denne er svært nytt for å holde varmen under pauser. Den skåner deg også om du blir overrasket av uvær.
  • Husk å ta med deg mat og drikke beregnet for hele turen.
  • Ta med deg varmt tøy i sekken som du kan ha på deg om du blir kald. Også lue og votter dersom du skal gå et stykke.

Sikkerhet på turen

Røde Kors-frivillige erfarer at enkelte ikke er godt nok forberedt på forholdene de kan møte i norsk natur. Hvert år hjelper Røde Kors Hjelpekorps over 1000 mennesker som har gått seg bort eller skadet seg på tur. Derfor er vi opptatt av at du forbereder deg på turen du skal på. Kanskje du ikke trenger hjelp selv, men det kan hende du møter noen som trenger din hjelp.

 

Fjellvettreglene

 

Ha respekt for vannet - bruk redningsvest

Mange ferdes med båt om sommeren, lags kysten og på fjellet. Ved å bruke redningsvest kan du øke din og dine nærmestes sikkerhet når du ferdes på eller ved vann og sjø.

Vi anbefaler å ikke bare ha redningsvesten med i båten, men å ha den på når du oppholder deg i båt og på brygger. Selv om du kan svømme, er det lettere å komme seg i sikkerhet og få hjelp hvis du flyter. Skal du ferdes i båt, bør du følge sjøvettreglene.

Huskt også at været kan endre seg og strømforhold og kaldt vann kan gjøre bade- og svømmeturen farlig. Derfor gjelder det her som i fjellet; vend i tide, det er ingen skam å snu! Vannvettreglene gir deg flere tips om hva du bør tenke på.

Røde Kors Hjelpekorps er som ellers i året i beredskap, men i forbindelse med økt utfart på sjøen om sommeren har vi høynet beredskap flere steder langs den Norgeskysten. Til sammen har Røde Kors over 200 båter i beredskap langs hele norskekysten og er klare til å rykke ut ved ulykker.