Fasadebilde av Kockegården der Vestfold Røde Kors distriktskontor holder til Vis bildetekst
Kockegården, hvor distriktskontoret til Vestfold Røde Kors holder til i dag, ble kjøpt med midler som Røde Kors arvet av Tønsbergadvokaten E. Nordahl-Larsen og kona Marthe.

Å støtte en hjertesak etter sin død

Mange ønsker å testamentere en gave til en sak de brenner for. På den måten støtter de sin hjertesak også etter at de har gått bort.

Kockegården i Tønsberg, hvor Vestfold Røde Kors har sitt distriktskontor, ble kjøpt takket være en slik testamentarisk gave som ble gitt til Røde Kors i år 2000:
– Det var nesten helt uvirkelig da vi fikk beskjeden om at vi hadde arvet åtte millioner fra Tønsbergadvokaten E. Nordahl-Larsen og kona Marthe, forteller Bjørn Hjalmar Andersen som er daglig leder i Vestfold Røde Kors.
– Advokat Nordahl-Larsen selv hadde ikke vært medlem, eller hatt spesielle bånd til Røde Kors, men kona var tidligere en aktiv pasientvenn og det kan kanskje være årsaken til at de testamentere bort så mange penger akkurat til oss. I testamentet sto det at pengene skulle gå til Vestfold Røde Kors' distriktskontor og kunne brukes til drift. De pengene gjorde oss i stand til å kjøpe Kockegården, midt i Tønsberg sentrum. Det var jo helt fantastisk, fortsetter Andersen.
- Arven betydde veldig mye for Røde Kors i Vestfold. Vi var et veldig fattig distrikt som nærmest levde fra hånd til munn, men med denne gaven fikk vi en helt annen stabilitet og forutsigbarhet, tilføyer han.

Ga penger til trivselstiltak for eldre

Et annet eksempel er Grethe Bae som hadde vært aktiv i Tønsberg Røde Kors store deler av livet. Da hun døde testamenterte hun 3,75 millioner kroner til lokalforeningen sin:
– Før Grete døde i 2010, hadde hun vært syk, men fikk allikevel reist en tur til Casas Heddy på Lanzarote hvor hun deltok på et helseopphold. Det var to fra besøkstjenesten som invitere og var sammen med Grethe Bae på Casas Heddy. Dette satte hun så stor pris på at hun testamenterte bort nesten alt hun eide. Pengene skulle gå til trivselstiltak for syke og eldre i Tønsberg og skulle gjerne brukes som støtte til sydenturer for disse gruppene, forklarer Inger Aasland i Tønsberg Røde Kors.

Bilde av Inger Aasland foran Røde Kors-huset til Tønsberg Røde Kors
Inger Aasland er veldig glad for den testamentariske gaven som Tønsberg Røde Kors fikk fra Grethe Bae i 2010.

Siden Tønsberg Røde Kors mottok arven har de arrangert syv turer for eldre og syke. Én gikk til Casas Heddy, de seks andre har gått til Solgården i Spania.
– Vi har hatt noen samlinger for eldre på sykehjem og også gitt noen eldre opphold på Eidene for noen av disse pengene, men det aller viktigste har vært sydenturene.
– Takket være Bae's testamentariske gave har vi hatt med cirka 70 syke og eldre på disse turene, og alle som har reist har fått oppfølging én til én, sier Aasland.

Å støtte en hjertesak

– Selv en liten sum kan gjøre en stor forskjell. Røde Kors er uendelig takknemlige for hver eneste gave som vi får og vi sørger alltid for at pengene blir brukt i tråd med testators ønske, sier Siri Antonsen som er konsulent for arv og testamentariske gaver ved nasjonalkontoret til Norges Røde Kors.
– For den som ønsker å vite mer om dette, så har vi utarbeidet en enkel veiledning til hvordan man kan sette opp et testamente. Hvis noen ønsker å tilgodese Røde Kors, kan vi også bistå med å sette opp testamentet for de som ønsker dét, sier Antonsen til slutt.

Lite bilde av arv
Røde Kors har laget en brosjyre om arv og om hvordan man setter opp et testamente.

 Last ned brosjyren her.

Dette bør du vite hvis du skal skrive et testamente:

  • Et testamente skal være skriftlig, datert og signert av deg og to vitner. Det er viktig at alle er tilstede samtidig
  • Lag en enkel oversikt over hvem som skal arve, og hva de skal arve
  • Vær tydelig hvis du ønsker at organisasjonen skal bruke pengene til et spesifikt formål
  • Sørg for at regler for pliktdelsarv er ivaretatt
  • Det kan være lurt å oppbevare testamentet i Tingretten
  • Hvis du tilgodeser en organisasjon kan det være lurt å informere denne om testamentet

Les mer: Arv og testamentariske gaver