Hver tredje barnefamilie er bekymret for om de har råd til sommerferie

Stadig flere trenger økonomisk hjelp i sommerferien. Røde Kors planlegger gratisaktiviteter for over 25.000 barn og unge i sommer.

– Sommerferien skal være et kjærkomment avbrekk fra hverdagen hvor familier har hyggelige opplevelser sammen. For alt for mange er det dessverre ikke slik, fordi man gruer seg til nok en sommer hvor man ikke har penger. Når økonomien ikke strekker til for basisvarer og middagsmat, er ferie utelukket for mange, sier Ingvill Alisøy-Gjerløw, leder for humanitære programmer i Røde Kors.  

Én av fire nordmenn er bekymret for om de har råd til sommerferie, og fire av ti sier at de ikke har råd til å gi barna sine de ferieopplevelsen de skulle ønske. Det kommer frem i en ny landsomfattende spørreundersøkelse Opinion har utført for Røde Kors. Dyrtiden har satt spor, og tallene er høyere i år enn i fjor. 

– Det er en urovekkende trend. Mens mange akkurat klarte seg før, har en lang periode med økt husleie, strømpriser og matpriser gjort at flere enn før trenger hjelp. Vi er stadig i kontakt med nye familier som aldri har trengt å be om hjelp tidligere, sier Alisøy-Gjerløw.  

Røde Kors planlegger aktiviteter for rekordmange barn, ungdom og familiene deres i sommer. I sommer planlegger Røde Kors ferieaktiviteter for over 25.000 barn og ungdom over hele landet. Røde Kors-frivillige reiser med familier på ferieopphold og utflukter. Andre skal på teltturer, båtturer eller til fornøyelsesparker. Det blir aktiviteter for familier med lite penger, for barn med nedsatt funksjonsevne, barn og unge på krisesenter og på asylmottak. 

– Vi får mange fortvilte telefonsamtaler fra foreldre, fra Nav-kontorer og fra andre i hjelpeapparatet. Vi tilbyr hjelp til så mange vi kan, men behovene er langt større enn hva vi kan tilby, sier Alisøy-Gjerløw. 

De siste årene har Røde Kors doblet antall deltakere på sommeraktivitetene fordi behovene er store og økende. Stadig flere sier at pengene ikke strekker til i ferien. Dette samsvarer med hva Røde Kors’ lokalforeninger over hele landet opplever. Mange melder om store behov for hjelp.  

– Det viktigste er å skape gode minner fra sommerferien som barn og unge kan se tilbake på når høsten og et nytt skoleår kommer. Det trenger ikke være dyre aktiviteter som skaper gode minner – det viktigste er at man har tid til å være sammen og at man deler fine opplevelser. Flere tusen Røde Kors-frivillige bruker sommerferien sin til å få til dette, sier Alisøy-Gjerløw.  

For pressehenvendelser, kontakt:  
Røde Kors pressevakt +47 94 87 29 99 (ikke SMS) eller pressevakt@redcross.no