Få skader i påskefjellet: Mange er godt forberedt og viser fjellvett

Røde Kors Hjelpekorps har behandlet betydelig færre skader i år og berømmer turfolket.

– Årets påske har vært preget av skiftende og dårlig vær mange steder i landet, spesielt i mange av de populære utfartsområdene på Sør- og Østlandet. Vi ser at mange følger svært godt med på værvarselet, pakker tursekken godt og legger opp turene etter været, sier Margrethe Skåden i landsrådet for Røde Kors’ Hjelpekorps.  

I løpet av påskeuka har Hjelpekorpset bistått ved 273 skadetilfeller – nesten halvparten så mange som normalt i påska.  

– Når det er dårligere vær, er det færre som legger ut på langturer. Kortere og færre turer fører til færre skader. Det betyr at det i år er færre som har vrikket en ankel i langrennsløypa eller fått gnagsår etter en lang dag i bakken, sier Skåden.  

Færre overtråkk og ankelskader 

Til tross for færre skader enn normalår, understreker Skåden at det har vært nok en travel påske for de frivillige hjelpemannskapene. I løpet av påskeuka har de frivillige i Hjelpekorpset rykket ut på 180 aksjoner og bistått ved 287 skadetilfeller.

– De frivillige har brukt det som tilsvarer 228 dagsverk gjennom påsken på ulike typer oppdrag, alt fra større leteaksjoner etter savnede mennesker og skredulykker til mindre skader vi har bistått med, forteller Skåden.  

En aksjon er et oppdrag hvor Røde Kors blir anmodet av politi eller helsevesen om å hjelpe en pasient. Da rykker frivillige hjelpekorps ut for å hente noen som har skadet seg, uavhengig om pasientens lokasjon er kjent eller ikke. Om man ikke vet hvor pasienten befinner seg, settes det i gang et større søk.  

Mindre skader handler om at påsketurister kommer innom Røde Kors-hyttene for å få behandle skrubbsår, hjelp med overtråkk eller andre småskader. Det kan også være frivillige ski- eller snøscooterpatruljer som kommer over mennesker i skiløyper eller –bakker som har skadet seg, og som trenger hjelp.  

– Det er disse mindre skadene vi har sett en betydelig reduksjon av i år sammenlignet med normalår. Vi merker at folk er flinke til å ha med seg det som er nødvendig, selv på korte turer. Det kan være ekstra klær, solkrem og niste. Røde Kors berømmer turfolket for å lytte godt til lokale værvarsel og planlegger påskeutfluktene godt, sier Skåden.    

26 oppdrag siste døgnet 

Hjelpekorpset har 6000 frivillige i beredskap året rundt, som er klare til å rykke ut ved behov. I påsken er 1200 av dem i forhøyet beredskap på 150 vaktstasjoner rundt omkring i landet.  

Det siste døgnet har Hjelpekorpset deltatt i 26 oppdrag og behandlet 36 skader. Så langt i påska (tall fra 31. mars klokken 11.00) har Røde Kors vært med på 185 oppdrag og behandlet 273 skader. Blant oppdragene finner man 148 henteoppdrag, 21 søk, 3 skred og 13 andre oppdrag. 

 

Gjennom påsken vil Røde Kors sin påskesentral daglig rapportere om hendelser og aksjoner. Medier som ønsker informasjon om beredskapen, bes kontakte:

Røde Kors pressevakt +47 94 87 29 99  (ikke SMS) eller pressevakt@redcross.no