Røde Kors: Fire kolleger i Røde Halvmåne drept på Gaza

Røde Kors er i sorg etter at fire ambulansearbeidere i Palestinsk Røde Halvmåne ble drept i et angrep som rammet en ambulanse på Salah al-Din gaten inn til byen Deir al-Balah midt på Gaza i dag.

To pasienter i ambulansen ble også drept i angrepet.

– Dette er dypt tragisk og helt uakseptabelt. Dette er helt forferdelige nyheter, for familien, for Palestinsk Røde Halvmåne og for hele Røde Kors-bevegelsen. Våre tanker går til de etterlatte og kollegene i denne mørke stund, sier generalsekretær Anne Bergh i Røde Kors.  

Angrep som rammer ambulansetjenesten på Gaza kan frata innbyggerne muligheten til å få livsviktig hjelp og kan få store konsekvenser for det livsviktige arbeidet våre kolleger i Palestinsk Røde Halvmåne utfører. 

– Angrep som påvirker den humanitære innsatsen, er helt uakseptabelt. Røde Kors forventer at ambulansepersonell får den beskyttelsen de har krav på. Hver dag er de ute under ekstremt krevende forhold for å redde liv, sier Bergh. 

Siden 7. oktober har Verdens Helseorganisasjon registrert over 294 angrep på helsetjenester på Gazastripen. Palestinsk Røde Halvmåne har flere ganger blitt rammet av slike mens de har sørget for kritisk helsehjelp til sårede. 5. januar ble al Amal sykehuset deres truffet av en rekke angrep som førte til tap av flere sivile liv. 

– Dette er enda et alvorlig angrep som rammer helseinnsatsen og de menneskene som desperat trenger hjelp på Gaza. Krigens regler er tydelige på at helsearbeidere og humanitær innsats skal beskyttes, sier Bergh. 

Totalt har åtte medarbeidere fra Palestinsk Røde Halvmåne blitt drept i tjeneste siden krigen startet i oktober.   

Røde Kors oppfordrer partene til å respektere sine forpliktelser i henhold til internasjonal humanitær rett, sier Anne Bergh.

I nesten tre måneder har situasjonen blitt stadig verre for befolkningen på Gaza, med stadig økt vold, manglende tilgang på helsehjelp og andre livsviktig og helt grunnleggende behov. Hundretusener har søkt tilflukt i midlertidige leirer, sykehus, skoler, hos slektninger, i biler eller ute under åpen himmel. Hele nabolag har blitt jevnet med jorden og hjem har blitt knust.