– Kunnskap om kart og kompass kan være avgjørende

– Deler av Hardangervidda har i dag vært uten mobildekning. Det understreker hvor viktig det er å ha med kart og kompass på turen, og å kunne bruke dette, sier Cathrine B. Hellum.

Hellum er nestleder i Landsråd Røde Kors Hjelpekorps. Hun understreker at mobiltelefonen aldri vil kunne erstatte kart og kompass.

– Selv om du har med deg mobilen på tur, så kan den gå tom for strøm eller du kan bevege deg inn i et område uten dekning. Og som vi har sett i området øst for Haukeliseter i dag, kan mobildekningen falle bort. Da er det kun gammeldags kart og kompass som kan hjelpe deg å vite hvor du er, og å finne fram dit du skal på en trygg måte, sier Hellum.

Samtidig er det avgjørende at man mestrer bruken av kart og kompass. Det kan redde liv.

– Det hjelper ikke å ha kartet liggende nederst i sekken. Du må ha det fremme og trene på bruken av det, både på korte og lange turer, sier Hellum.

Rolig påske så langt

Etter fire dager med beredskap i påskefjellet, kan Røde Kors konstatere at det har vært noe færre skader og redningsoppdrag sammenlignet med en normal påske. Røde Kors har hatt 71 oppdrag så langt: 10 av disse har vært søk etter savnede personer, 53 pasientoppdrag og 3 innsatser i skred. I tillegg har 93 personer blitt behandlet for skader.

– Bruddskader, forstuinger og sårskader er de vanligste skadene i påskefjellet i år. Hvis alle følger fjellvettreglene, sjekker vær- og skredvarsler jevnlig, og har med nødvendig utstyr for å kunne hjelpe seg selv og andre, håper vi den gode trenden med færre oppdrag fortsetter resten av påsken, sier Hellum. 

– Vi er veldig glade for at ikke flere har hatt behov for assistanse, og at de aller fleste nyter påsken uten skader, sykdom eller andre problemer, sier Hellum.

I de travleste fjellområdene er nærmere 1200 frivillige fordelt på 150 vaktstasjoner i forsterket beredskap, mens flere tusen frivillige er i hjemmeberedskap og kan rykke ut hvis det er behov for det i sine nærområder.  

Slik bruker du kart og kompass: https://youtu.be/a8gK9C7yCH0?si=MkiKHTVqzO2lnoSS

For pressehenvendelser, kontakt:   
Røde Kors pressevakt +47 94 87 29 99 (ikke SMS) eller pressevakt@redcross.no