Tre palestinske Røde Halvmåne-medlemmer drept på Gaza

Hele Røde Kors-bevegelsen er rystet etter at tre medlemmer av Palestina Røde Halvmåne er drept på Gazastripen de siste dagene.

– Det er fryktelige nyheter som kommer fra våre kollegaer på Gaza i dag. Vi sender våre dypeste kondolanser til familiene til de drepte og til deres venner og kolleger i Palestina Røde Halvmåne, sier Anne Bergh, som er generalsekretær i Norges Røde Kors.

To av de tre befant seg nær porten til Al-Amal sykehuset til Palestina Røde Halvmåne i Khan Younis da de ble drept, den tredje mens hun oppholdt seg på hovedkontoret til Palestina Røde Halvmåne, som ligger i samme område som Al-Amal-sykehuset.

Dette skjer etter flere dager med beskytning og kamp rundt sykehuset, som hindret tilgang til lokalene og skapt panikk og frykt blant pasienter og tusenvis av fordrevne som har søkt tilflukt ved sykehuset i håp om et tryggere sted å være.

Under internasjonal humanitær lov skal sykehus, ambulanser, helsepersonell og deres pasienter respekteres og beskyttes i enhver situasjon.

– Vi er svært bekymret for sikkerheten og livene til pasientene og de flere tusen menneskene som har søkt tilflukt på Al-Amal-sykehuset. Sykehus, pasienter og helsepersonell har krav på beskyttelse fra alle parter i en konflikt, og skal respekteres og beskyttes, sier Bergh.

Palestinsk Røde Halvmåne har gjennom de siste månedene jobbet utrettelig for å gi helsehjelp og annen livsviktig nødhjelp til mennesker over hele Gaza.

– De frivillige og ansatte jobber under svært krevende forhold hver dag. Mange har mange har mistet familiemedlemmer eller blitt rammet selv, men likevel fortsetter å gi livsviktig hjelp. Vi har også to norske nødhjelpsarbeidere på Gaza, og vi er naturligvis også bekymret for sikkerheten deres, sier Bergh.

Siden starten av konflikten har Røde Kors-nettverket mistet 14 medlemmer. Elleve ansatte og frivillige fra Palestina Røde Halvmåne tre fra Israels Magen David Adom er drept. Dette er uakseptabelt. 

For pressehenvendelser, kontakt:
Røde Kors pressevakt +47 94 87 29 99 (ikke SMS) eller pressevakt@redcross.no