Røde Kors helsetilbud på Gaza: Opererer helt på grensen av det mulige
Etter et års drift opererer Røde Kors feltsykehus på Gaza nå helt på grensen av det mulige i en ekstrem krevende sikkerhetssituasjon.
– Det nye forslaget fra Israel er ingen løsning på de enorme humanitære utfordringene, sier utenlandssjef Jørgen Haldorsen i Norges Røde Kors.
– Sikkerhetssituasjonen gjør all nødhjelpsinnsats vanskelig, også det å drive et sykehus midt i en krigssone. Nå er det helt avgjørende at sivile, helsepersonell og nødhjelpsarbeidere beskyttes, og at de humanitære aktørene får jobbe etter sine prinsipper, for å sikre hjelp til flest mulig. Humanitær hjelp må ikke politiseres, sier Haldorsen.
Røde Kors sitt feltsykehus på Gazastripen har nå vært i drift i ett år, etter at det startet å behandle pasienter 9. mai i fjor.
– De beskrivelsene vi får fra feltsykehuset på Gaza er at de opererer helt på grensen av det vi har opplevd i Røde Kors av utfordrende situasjoner med krigsskader, mangel på forsyninger og i en ekstremt krevende sikkerhetssituasjon, sier Haldorsen.
Et sykehus på frontlinjen
Nå er en av evakueringssonene like ved den sørlige veggen, som betyr at feltsykehuset ligger på frontlinjen. Likevel har ingen skadde kommet til feltsykehuset fra sør, fordi det er ekstremt farlig å bevege seg der.
– Dette feltsykehuset er i det ene øyeblikket en helseklinikk for mennesker som oppholder seg og har søkt tilflukt i nærheten, og så plutselig i det neste øyeblikket er det forvandlet til et akuttmottak for krigsskadde, både alvorlig sårede og døde. Vi har sett alt for mange familier i sorg, som kommer for å hente sine døde familiemedlemmer, sier Haldorsen.
Siden kampene eskalerte, har feltsykehuset operert under stadig mer krevende forhold. Evakueringsordre og kamphandlinger har gjort det vanskelig å nå sykehuset, og helsepersonell rapporterer om stadig mer alvorlige skader og en økning i antall døde blant pasientene som når fram til sykehusene.
Helsehjelp skal beskyttes
Røde Kors ber igjen om at sivile må beskyttes og om uhindret humanitær tilgang slik at livsviktige forsyninger og nødhjelp kommer inn der behovene er størst.
– Sykehus, helsepersonell og de som jobber for å gi humanitær hjelp må beskyttes. Vi må aldri ble vant til at de som skal beskyttes utsettes for angrep, igjen og igjen, sier Haldorsen.
Krigshandlingene har ødelagt mange av sykehusene på Gazastripen og har lagt helsetjenestene i grus. 24 mars ble en av bygningene til Den internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC) truffet, kun 150 meter sør for feltsykehuset, som nå er ett av få fungerende sykehus i Rafah-området. Mange pasienter ankommer med hjelp fra ambulansene til Palestinsk Røde Halvmåne, som trosser ekstreme farer for å redde liv. For litt over en måned siden ble 15 hjelpearbeidere, åtte av dem ambulansearbeidere fra Palestinsk Røde Halvmåne drept, da de ble angrepet av israelske styrker imens de var på oppdrag.
– Ambulansene til våre kollegaer fra Palestinsk Røde Halvmåne er grunnen til at mange pasienter har overlevd. Innsatsen deres i sitt eget lokalsamfunn kan ikke overvurderes, sier Jørgen Haldorsen, utlandssjef i Røde Kors.
Forsyninger må komme inn
Mangelen på medisinske forsyninger, som følge av at grensene inn til Gaza har vært stengt i mer enn to måneder, har også fått konsekvenser for driften av sykehuset og er en konstant utfordring.
– Vårt helsepersonell må prioritere hardt mellom hvem de kan hjelpe, og nå rasjoneres smertestillende medisiner og antibiotika. Det siste jeg hørte er at vi er i ferd med å gå tomme for noe så grunnleggende som engangshansker, forteller Haldorsen.
Til tross for de enorme belastningene fortsetter helsepersonell, både palestinske og internasjonale, å gi livreddende hjelp.
Alt for mange familier i sorg
Feltsykehuset behandler ikke bare krigsskadde, men håndterer også den generelle helsekrisen på Gazastripen, som er et resultat av de ekstreme leveforholdene. De siste ukene har 30 prosent av pasientene som kommer til poliklinikken hudlidelser som skabb. Dette er en indikasjon på de forverrede levekårene i området og mangel på andre helseklinikker.
– Mange liv er reddet, men vi har også sett alt for mange familier i sorg. Vi står i en realitet hvor vi både hjelper barn til verden og ser mennesker miste livet i samme rom. Når det kommer mange alvorlig skadde på samme tid, blir fødestua gjort om til mottak for de som er så alvorlig skadd at vi ikke kan redde dem, sier Haldorsen.
For pressehenvendelser, kontakt: Røde Kors pressevakt +47 94 87 29 99 (ikke SMS) eller pressevakt@redcross.no
Fakta om Røde Kors sitt feltsykehus:
Dette feltsykehuset er et samarbeid mellom Røde Kors i Norge, ICRC og Røde Kors-foreninger fra 13 andre land. Til nå har vi hatt 43 norske delegater der, både helsepersonell og teknisk personell. Utenriksdepartementet i Norge har også bidratt økonomisk.
Totalt har Røde Kors sitt feltsykehus i Rafah hatt mer enn 80 000 konsultasjoner. Mer enn 3400 kirurgiske inngrep er utført. 408 babyer er født. Det er gjennomført over 6100 fysioterapi økter og mer enn 1500 sesjoner med psykososial støtte. 54 prosent av pasientene er menn, 46 prosent kvinner. 37 prosent av pasientene er barn under 18 år.