I Jemen må stadig nye flykte fra krigen
Tusener flykter igjen fra kampene sør i Jemen. Krigen i Jemen ser ikke ut til å ta noen pauser. Nå fører kampene i Al Dhaela-provinsen til at folk må flykte fra alt de har.
Hver dag er det nye mennesker som må flykte fra krigen og kampene.
- Fra Jemen hører vi om folk som må flykte fra sine hjem i redsel midt på natta. Mange må flykte gjennom områder som er fulle av miner og eksplosiver, sier Bernt G. Apeland, generalsekretær i Røde Kors i Norge.
Familier på flukt har ofte problemer med å finne steder de kan oppholde seg, der de er trygge og har tilgang på vann.
- Mange som har flyktet tar i bruk klasserom i skoler. Husene fylles opp av menn, kvinner og barn som ikke har mulighet til å tjene penger til å klare seg selv. Derfor er det helt avhengige av nødhjelp, både vann og mat, sier Apeland.
Krisen i Jemen er den største enkeltkrisen i ett land som pågår nå.
- Ifølge FN er 24 millioner mennesker i Jemen avhengige av nødhjelp. Det gjør at denne krisen når dimensjoner som er vanskelig for mange å forstå. Det er helt klart at ingen nødhjelpsorganisasjoner vil være i stand til å forsørge et helt land. Det Jemen trenger nå er fred, sier Apeland.
Kan ikke flykte
Nylig delte Den internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC) og Jemen Røde Halvmåne ut nødhjelp til internt fordrevne som har søkt tilflukt i byen Al Khobar.
- Vi måtte gjemme oss i et hjørne i et rom. Barna gråt og var vettskremte. Kulene kom inn i huset vårt. Tre av oss ble skadd, men resten av familien kan ikke flykte, forteller Fatima Mohammed, som har flyktet fra Subaira.
Folk flykter fra begge sidene av frontlinjen i området, og mange vil ikke har mulighet til å reise tilbake, selv til de områdene der kampene har stilnet.
- De intense kampene har gjort at store områder og byer ikke er trygge å komme tilbake til fordi det ligger igjen mye eksplosiver, sier Apeland.
Stadig skiftene frontlinjer, våpenrester og stengte sykehus gjør også at mange mennesker har problemer med å skaffe seg mat selv eller at de ikke har mulighet til å oppsøke helsehjelp.
– Mer enn halvparten av helsetilbudet er borte og 66 prosent av befolkningen har ikke nok mat, sier Apeland.
For mer informasjon, kontakt: Røde Kors pressevakt +47 94 87 29 99